Domaine Nicolas Rossignol

Nicolas var bara 21 år (född 1974) när han startade sin karriär som vinmakare, femte generationen Rossignol i byn Volnay söder om Beaune. Efter att avslutat sin tekniska vinutbildning så har han jobbat hos flera producenter inom Frankrike, Bordeaux och Châteauneuf-du-Pape men också i andra länder, i Sydafrika jobbade han hos Domaine Boschendal för att vidga sina vyer. 1995 var han åter i Bourgogne och sedan dess har han succesivt utökat sin vingårdsareal under sitt eget namn plus familjefirman som tidigare hette Rossignol-Jeanniard. Idag anses Nicolas vara en av de klarast lysande stjärnorna i Volnay med viner kända för djup och finess utan att tappa sitt ursprung av elegans och finess, mycket personliga viner.

Sedan Niciolas tog över har han utökat med små vingårdslotter i grannkommunerna Pommard, Beaune, Aloxe-Corton och Savigny

Läs mer »

Nicolas odlar helt ekologiskt och han följer månkalendern på biodynamiskt vis utan att vara fundamentalist utan på ett modernt och vettigt sätt. Beroende på årgång och vingård så anpassar han andelen nya ekfat till mellan noll och 50%. Enbart naturjäst får förekomma och malolaktisk fermentation sätter igång naturligt, inte med enzym som många andra odlare använder. Av sina och familjens 16 hektar är drygt hälften i produktion just nu, resten växer till sig. Det tar många år innan en vinranka kan producera frukt som duger till toppviner.

Tyvärr är det just nu ont om hans viner på marknaden då flera årgångar i rad drabbats hårt av hagel i Bourgogne, speciellt kommunen Volnay. Dock ser 2015 ut få bli ett bättre utfall.