Domaine Vacheron Vignerons

Domaine Vacheron Vignerons grundades i början av 1900-talet av Maurice Vacheron. Som så många andra domäner vid den här tiden var gården ett blandjordbruk och endast ett enda hektar var vinstockar. Sonen Jean Vacheron utökade odlingarna något och blev dessutom ordförande för Vinodlarna i AOC Sancerre 1962. Men det var hans söner, Jean-Louis och Denis som gjorde egendomen till en modern, och för Sancerre stor egendom som idag äger hela 47 hektar, varav 40 är planterade med vin. Idag är det kusinerna Jean-Laurent och Jean-Dominique som så sakteliga tar över och lyfter domänen till nya nivåer. Sedan 2004 är egendomen ekologiskt certifierad och odlingen är helt och hållet biodynamisk.

Dom. Vacheron jäser dels på temperaturkontrollerat rostfria ståltankar, dels på ek, men inga nya fat, då ny ek ger för mycket smak. Efter jäsning lagras vinet på sin jästfällning för extra komplexitet upp till ett år. Eftersom den friska syran är ett av Sancerres främsta riktmärken så genomgår de vita vinerna (och rosén) ingen malolaktisk jäsning.

Läs mer »

Normalt i Sancerre är mer än 90 % vitt och resten rött och rosé men Vacheron har hela 11 ha pinot noir, en dryg fjärdedel av hela vingården. Från dessa elva hektar görs en läcker rosé men främst fantastiska röda viner i nästan burgundisk stil. Snittålder på stockarna är hela 40 år vilket så klart bidrar till vinernas kraft och koncentration.

Sancerre är framför allt vitt vin. På kalkrika jordar, bl a kimmeridgian (samma bas som i Chablis), växer sauvignon blanc som här ger sitt absolut bästa resultat. Men även flintdominerad kalk (silex) är en viktig ingrediens i Sancerres jordmån. Största bidrag för områdets vinodling är floden Loire som dels bidrar med perfekt mikroklimat, dels med en del av den jordmån som är förutsättning för druvorna.

Dom. Vacheron har mycket bra rykte och finns representerat på flera av i Frankrikes bästa restauranger, och inte bara Frankrikes, men det är inte alltid lätt att hitta deras viner. Med drygt 200 000 flaskor per år är det en relativt liten producent även om man tillhör de viktigare i Sancerre.

Domainen ligger centralt i den vackra medeltidsstaden Sancerre, (som det finns många anledningar att besöka), man tar emot besök, arrangerar provning och säljer även vin direkt.