Pérez Barquero

Montilla y Moriles är ett område strax söder om Cordoba i Andalusien. Här har man odlat vin sedan romartiden (minst). Tack vare den mycket speciella rena kalkhaltiga jordmånen Albariza, samma som i Jerez, gör man samma typ av viner som sherry, men med ursprungsbeteckningen Montilla-Moriles.

Perez Barquero grundades 1905 och har sedan dess specialiserat sig på druvsorten pedro ximines, en druva man gör söta viner på i Jerez där palomino annars är den vanligaste druvan, men Gran Barquero gör samtliga viner på PX.

Läs mer »

Precis som sherry så genomgår Gran Barqueros viner den mycket speciella vinifiering som kallas criaderas y soleras. Efter skörd lagras vinet i stora ekfat där en biologisk process bildar ett tunt täcke av flor som lägger sig på ytan och förhindrar vidare oxidation. När vinet lagrats en tid så sätter man igång soleraprocessen vilket i korthet innebär att äldre viner. I en pyramid av fat ligger de äldsta (färdiga) vinerna som basen medan faten ovanför i flera våningar innehåller yngre viner, de yngsta allra högst upp. Man tappar av lämplig mängd ur de understa faten – bottenvåningen – och fyller sedan på med vin från våning ett som i sin tur fylls på med vin från tvåan osv upp till det nya vinet byggs på högst upp. På så sätt får man konstant ett lagrat vin med samma egenskaper. När ett vin är t ex tio år gammalt innebär det inte en årgång utan att det har tillbringat tio år i solerasystemet.

Man kan inte modernisera detta system utan vinerna görs fortfarande på detta komplicerade sätt med ett unikt resultat. I Montillas soliga varma klimat kommer druvmusten lätt upp i så hög sockerhalt att man inte behöver tillsätta någon sprit för att nå upp till 15% alkohol som deras Fino håller. Allt socker jäser ut till detta torra fina underskattade och underprisade vin. För kvaliteter som Amontillado och Oloroso med högre alkohol (ca 19%) tillsätter man en skvätt vinsprit och spräcker floret så att vinet oxiderar och får sin djupa bärnstensfärg. Egentligen kan man inte förstå systemet om man inte sett det på plats, då faller polletterna ner som små snöflingor.

De flesta bodegor i Jerez har fina besökscenter och det har Gran Barquero också. Missa inte att ta en titt om du är i området. Bäst är att boka tid innan besöket.