Vicente Gandia

Vicente Gandia grundades 1885 i Valencia som ett handelshus för vin. Vicente var en visionär och entreprenör som såg möjligheter i den nya tidens anda. Phylloxeran – den fruktade lilla vinlusen – höll stora delar av Europa i ett järngrepp men Spanien var länge förskonat. Tidigt insåg Vincente vilka möjligheter det fanns för en export av lokala viner från Valencia-området. Framgången uteblev verkligen inte och snart byggde Vicente en bodega i Chiva, 30 km väster om Valencia. Krig präglade 1930 och 40-talen, både inbördes- och världs-krig och i slutet av 1940-talet var firman nere på knä men de red ut den stormen också. Exporten tog fart, speciellt till USA på 80-talet och 2001 var det dags för en ny anläggning. Nu i Utiel – Hoya de Cadenas – i DO Utiel-Requena, ca 100 km väster om staden. Med dessa två moderna anläggningar är Bodegas Gandia den största producenten i Valencia och bland de 15 största i hela Spanien, produktionen ligger idag på nära 40 miljoner flaskor. Bara källaren i Utiel rymmer 15 000 ekfat om 225 liter, både amerikansk ek från Missouri och franska fat av Allier-ek.

Vingårdarna i Utiel är nästan helt ekologiskt odlade, av de 200 hektar som producerar druvor är tre fjärdedelar eko och resten är på god väg. Utiel anses vara ett paradis för ekologisk odling, torrt med en konstant vind som håller eventuell fukt på avstånd. Ingen röta och nästan inga skadeinsekter, de som finns hålls efter med naturliga motståndare, kan vara andra insekter eller fåglar.

Läs mer »

Basen är fortfarande viner från Valencia och Utiel-Requena, men entreprenörsandan verkar vara ärftlig i denna familj och fjärde generationen Gandia har nu dessutom vingårdar i Rias Baixas, Rioja, Rueda, Ribera del Duero och Priorat.

Förutom internationella storheter som cabernet sauvignon, shiraz och chardonnay så ligger vikten på Spaniens egen nationaldruva tempranillo och den lokala valencia-druvan bobal. Bodegas Gandia gör även en serie ekologiska viner under etiketten Nature, både ett vitt och två röda. Och naturligtvis Cava, all Cava kommer inte från Penedes, Valencia har en lång tradition av mousserande viner.

Det har alltid funnits en ådra av välgörenhet i Vicente Gandias verksamhet och idag visar det sig genom ett samarbete med 21st Century Leaders. Ett projekt där olika kända personer som David Bowie, Penelope Cruz och Coldplay ger 30 minuter av sin tid för att designa en etikett. Överskottet går oavkortat till välgörenhet och hittills har deras samarbete inbringat 525 000 € – över fem miljoner svenska pengar.