Villa Maria

Vin-näringen på Nya Zeeland är ung, den föddes visserligen i början av 1800-talet men på den tiden gjorde man (precis som i Australien) mest söta starkviner av sina druvor. Sherry och port var på modet i England och den engelska kulturen förhärskade helt i dessa två down under-länder. Det brittiska inflytandet är ännu stort men vinmässigt har bägge länderna profilerat. I Nya Zeelands fall är det sauvignon blanc som presenterat sig som en slags nationaldruva, även om man för 20 år sedan fortfarande fick lära sig att det var Müller Thurgau som var landets mest planterade druvsort.

Villa Maria Estate är en enmans-show som utvecklats till Nya Zeelands mest kända och prisvinnande vinhus. 1961 lyckades den då 20-årige George Fistonich övertala sina föräldrar att ge honom några hektar mark, varav ett halvt var planterat med vin. Redan året därpå släpper han sitt första vin, Villa Maria! Under 60-talet gör och säljer George både, vita och röda (och fortifierade) viner med god hjälp av sin fru Gail. Bl a startar de en vinklubb för att visa en underutvecklad marknad den spännande kombinationen mat & vin. Vid denna tid var det öl, sprit och starkvin som totalt dominerade på bordet.

Läs mer »

Idag, drygt 50 år senare, är Villa Maria en av de stora spelarna från Nya Zeeland, fortfarande i familjen Fistonichs ägo och fortfarande med George vid rodret. Det som började som ett halvt hektar i Mangere utanför Auckland 1961 är nu landets största privata vingård med 250 anställda och vingårdar i fyra olika distrikt (Auckland, Gisbourne, Hawkes Bay och Marlborough) och mer på gång i t ex Central Otago och Nelson. Genom att förvärva vinerierna Esk Valley, Vidal Estate och Te Awa, samtliga i Hawke´s Bay, har Villa Maria växt till en grupp där samspelet mellan vinmakarna ytterligare triggar strävan efter kvalitet.

1999 bestämde George Fistonich och hans team att börja odla ekologiskt, 80 hektar i Marlborough på sydön var först ut. Dock visade det sig att det var lättare sagt än gjort. Att konvertera till eko gör man inte i en handvändning, men 2007 var 21 hektar certifierade och två år senare blev Villa Maria landets första ”BioGro”-certifierade vinhus. Samma år (2009) adlades(!) Fistonich till Sir George för sina insatser för landets vinindustri.

2001 beslöt man sig för att ersätta all kork med skruvkapsyl: ”Vi hade upp till 8% korkdoft på våra viner och nära 30% av de äldre vinerna blev oxiderade. Det är inte acceptabelt att utsätta våra kunder för detta!” Idag nästan alla av Nya Zeeländska viner förslutna med skruvkapsyl och deras framgång har fått många andra vinmakare att våga vägra kork.

Om man kommer till Nya Zeeland ska man inte missa att besöka Villa Maria. Både i Auckland och Marlborough finns fina besökscenter med restaurang och café, och cellar door sales förstås. I Auckland ligger deras besökscenter precis intill flygplatsen.

Det finns mycket mer att berätta om detta vinhus, men det tar för mycket plats. Följ länken om du vill veta mer.