Magnus Santesson från Stadshuskällaren kvalificerad som Sveriges kandidat i kocktävlingen Taittinger Prix Culinaire International

We & Wine och Champagne Taittinger är stolta över att presentera Magnus Santesson från Stadshuskällaren som Sveriges kandidat till den 53:e upplagan av Taittinger Prix Culinaire International. Han kommer att mäta sina färdigheter mot kockar från åtta länder i den internationella finalen i Paris i januari 2020.

Magnus Santesson, Ulf Wagner, Vitalie Taittinger

Ulf Wagner från Sjömagasinet är Sveriges juryordförande för Taittinger Prix Culinaire och ansvarar för urvalet av Sveriges kandidat. Kandidaturerna har haft som uppgift att tolka årets råvara, pilgrimsmussla.

–    Jag blev mycket imponerad av den genomgående höga kvaliteten på de tävlingsbidrag som skickades in. Eftersom bedömningen görs på receptbasis, valde jag slutligen ut de starkaste bidragen och tillbringade en dag på Sjömagasinet med att laga upp delar av dem. Det som slutligen avgjorde var det fokus som låg på huvudråvaran – pilgrimsmusslan!

Magnus Santesson, 33, är köksmästare på Stadshuskällaren i Stockholm där han arbetar sedan 2014. Han har varit delaktig i att forma det gastronomiska konceptet för Stadshuskällaren, vilket innebär en gastronomi kring konceptet ”I Skogen. I stan”. Magnus har deltagit i flertalet tävlingar i Sverige och nominerades till Årets unga branschstjärna 2016.

–          Det känns både stort och väldigt roligt att få vara Sveriges representant i denna anrika tävling. Jag arbetade med mitt recept ända in i det sista och ändrade faktiskt hela rätten endast ett par dagar före sista datumet. Jag gick på min magkänsla och är så glad att jag gjorde det! Att det är pilgrimsmussla som är huvudingrediens i tävlingen känns väldigt bra då det är en av mina favoritråvaror. Nu ska jag lägga min julledighet på att tidsträna min tävlingsrätt och vässa mina egna recepttankar inför den hemliga råvarukorg som kommer dyka upp på tävlingen i Paris.

Taittinger Prix Culinaire International

Prix Culinaire «Taittinger», eller ”Prix International de Cuisine d’Auteur Taittinger”, som den franska titeln lyder, skapades 1967 av Claude Taittinger från Champagnehuset med samma namn. Tävlingens kall är att bevara det franska gastronomiska arvet genom att se till att kunskapen förs vidare till den yngre generationens kockar.

Taittinger Prix Culinaire Taittinger är mycket erkänt inom yrkeskåren och utmärker sig av sina höga krav. Priset kallas ofta för ”Gastronomins Everest” och utgör en språngbräda för pristagarna. Många av dem har blivit legender och präglat historien och det kulinariska arvet genom sin gastronomiska kreativitet, såsom Joël Robuchon, Michel Roth, Bernard Leprince och Régis Marcon, för att nämna några. Dessa historiska franska kockstjärnor har alla en gång stått på toppen av detta mycket åtråvärda podium.