Glad Pinot Noir-dag!

Idag, den 18.e augusti, firar vi pinot Noir-dagen med Villa Maria – Nya Zeelands mest prisbelönta vineri! Villa Maria bevisar verkligen att Nya Zeeland står för mycket mer än Sauvignon Blanc.


VM_VMAndNZsMostAwardedWinery_Logo_PMS-01

När man tanker på Marlborough, Nya Zeelands kanske mest berömda vinområde, tänker de allra flesta på viner av Sauvignon blanc. Men de senaste åren har Marlborough ruskat liv i områdets rykte, i och med att lyfta fram fantastiskt bra viner av pinot noir.

Pinot noir är känd som en känslig druva som är utmanade att odla. Å andra sidan ger den allra minsta variation i odlingen (jordmån, soltimmar, hantering i vingården) genomslag i det färdiga vinet, som blir till en spegel av varje mikroklimat. Bara ett fåtal områden i världen kan producera viner av pinot noir i toppklass – och just Marlborough är ett av dessa.

_BV10200

Marlboroughs klimat är idealiskt för att odla pinot noir. Druvsorten mognar tidigt och trivs I områden med manga soltimmar och varma dagar. Vädret regleras med svala havsvindar och stora temperaturvariationer mellan natt och dag, vilket gör att druvan behåller en frisk syra och den fina fruktigheten lyfts fram.

De trivs även mycket bra på väldränerad jord, som Marlborough erbjuder, och ger naturligt sett relativt låg skördeavkastning.

Med perfekta förutsättningar för Decembers blomningsperiod, den varmaste januari i mannaminne och den blötaste februari på länge, var årgång 2018 en minst sagt utmanande årgång på Nya Zeeland, men gav slutligen fantastiskt resultat i det slutgiltiga vinet. De små druvorna med hög andel skal jämfört med fruktkött gav mogna tanniner, otrolig färg och ett djup i både smak och koncentration.

Villa Maria Pinot Noir Close Up (3)

Villa Maria arbetar enträget för att ta ett stort miljömässigt ansvar, och använder hållbara produktionsmetoder för att bevara naturen för framtida generationer.

Vi är stolta över att presentera deras ekologiskt certifierade Cellar Selection 2018 Marlborough Pinot Noir; ett vin med fruktig smak av mörka körsbär och björnbär samt eleganta toner av örter och tät struktur. Druvorna skördades från Wairau och Awatere Valley under de svala nätterna. Efter jäsning lagrades vinet på franska ekfat I 10 månader.

villamaria_cs_organic_marlborough_pinotnoir_nv_w_948_h_264

Villa Maria Organic Cellar Selection Pinot Noir , 2018 – Nr 88393 – 189 Kr

” Avnjut den gärna till Nya Zeelandskt lamm, anka eller nötkött”.

We & Wine AB
E-mail: info@weandwine.se

Hemsida: www.weandwine.se

Tel: +46 8 555 292 00