Bara öl till kräftor?

Många frågar oss om man kan dricka vin till kräftor. Självklart säger vi! Visst är det så att den traditionella kombinationen med öl och snaps är svårslagen men ”Kräftor kräva faktiskt inte alls dessa ädla drycker” för att skriva om Albert Engströms nationellt glorifierade citat.

Ett koncentrerat och fruktigt vitt vin med hög syra bryter igenom den salta och starka smaken av kräftorna och erbjuder ett riktigt bra alternativ. Med en gnutta restsötma i vinet blir det ofta ett än bättre komplement till de röda små djuren. Riesling har ofta just de attribut som krävs, det kan också hittas i Sauvignon Blanc eller Albarino. Vita viner med inslag av ekfat bör man dock vara lite försiktig med då de ofta passar bättre med lite smöriga inslag.

Röda viner över lag är inte någon bra idé. Kräftor är rika på den femte grundsmaken Umami och tillsammans med tanninerna i rödvinet blir det oftast ingen bra kombination. Den som ändå vill hålla sig till det röda bör leta efter viner med låg strävhet. Ett laxrosa och ljust rosévin kan dock bli en riktigt snygg kombination!

Här är våra kräftskivetips:

Grand Sud Sauvignon Blanc 69 kr (art nr 72037 – BS) – Fruktig Sauvignon Blanc för en billig peng.

Zuccardi Viognier 87 kr (art nr 6059)  – Outsider-druva med ovanligt bra fräschör som gör att även en Viognier tar sig in på listan.

Schoech Alsace 74 kr (art nr 2135) – En fräsch och fruktig blend från Alsace med inslag av persika äpplen och honung.

Victor Berard Morgon 119 (art nr 5563) – Gamay är en av de minst tanninrika druvsorterna. Trots att detta är för druvsorten ovanligt mycket tanniner blir det här vårt rödvinstips.

AIX Rosé (art nr 76141 – BS)  – Laxrosa provance-rose med friska toner av persika och röda bär.

TOP PICK: Jakob Jung Hohenrhein Erbach Alte Reben Riesling 171 kr (art nr 74515 – BS) – Kraftig Riesling som prisats på Vinordic Wine Challange

För dig som vill hålla dig till de klassiska tillbehören så är Psychadelia en citrusfräsch blonde ale från Brasserie Craig Allan som tillsammans med Svensk Ekologisk akvavit gör den riktigt klassiska Albert Engströmsromantiska kräftskivan komplett.

Psychadelia Blonde Ale – 27,20 kr (89880 – BS säljs i kolli om 24 flaskor) Craig Allan är tvåfaldigt utnämnd till Frankrikes bästa bryggare av Rate Beer. Citrusfräsch med balanserad beska.

Svensk Ekologisk Akvavit – 189 kr (art nr 123 / 500 ml) Citrus och dilldriven ljus och elegant akvavit som gjord för kräftor.