Inom kort lanseras den efterlängtade årgången 2008 av Taittinger Comtes de Champagne Grands Crus Blanc de Blancs

Champagnehuset Taittingers prestigecuvée Comtes de Champagne har tillverkats sedan 1952 och var en av de allra första ”blanc de blancs”-cuvéerna, dvs tillverkad på endast chardonnay. Vinet skapades som en hyllning till grevarna (comtes) i Champagne, i synnerhet Thibaut IV, som är avbildad på flaskans sigill. Enligt sägnen var det han som tog med sig den första vinrankan chardonnay till Champagne på 1200-talet, när han var på väg hem från korståg till Jerusalem fann vinrankan på Cypern.

Comtes de Champagne är Taittingers enda cuvée som är Blanc de Blancs, och produceras endast när årgången för chardonnay är som bäst. Druvorna kommer från fem grand cru-klassade byar i Côte des Blancs: Cramant, Avize, Oger, Le Mesnil-sur-Oger och Chouilly. Den karaktäristiska, mycket kalkrika belimnit-jorden bidrar till vinets mineraliska stil. Druvorna skördades för hand från den 15:e september till den 10:e oktober 2008. Vädret var soligt, men svalt, och förhållandena mycket goda. Bara första pressningens must användes, och efter jäsning lagrades 5% av vinet under vintern – cirka fyra månader – på franska ekfat om 225 liter, som byts ut vart tredje år. Champagnen lagrades sedan på jästfällningen i de världsarvsklassade källarvalven av kalksten inne i Reims historiska centrum i över 10 år innan de såg dagens ljus.

Comtes de Champagne Grands Crus Blanc de Blancs är ett kraftfullt, men samtidigt oerhört elegant och komplext vin. Årgång 2008 präglas av toner från vita frukter såsom päron och vita persikor, liksom citrus som drar åt lime och grapefrukt, med inslag av vitpeppar och apelsinblom som vävs samman i den lätt rostade tonen, som är ”Comtes” signum.

Denna efterlängtade årgång har jämförts med den ljuvliga 2002 av William Kelly på Robert Parker The Wine Advocate, som gav årgång 2008 hela 98 poäng, och lyfte i synnerhet lagringsbarheten: under rätt förutsättningar kan årgången vinna på att lagras i uppåt 30 år till.

James Suckling prisade Comtes med otroliga 99 av 100 poäng:

“A slightly more luxurious nature to the 2008 than the great 2007. Full-bodied with a lovely framework of acidity and dry fruit, such as apples, pears and peaches. Opulent. Dense and muscular. Yet, it’s balanced and harmonious. Line of acidity at the end. One for the cellar.”

Comtes alone

Champagne Taittinger har anor från 1734 och är ett av få Champagnehus som idag ägs och drivs av familjen vars namn står på etiketten. Sedan den första januari 2020 är det Vitalie Taittinger som står i spetsen för familjeföretaget, där även hennes bror Clovis har en framträdande position. Familjens ädla bubblor återfinns ofta i glasen när det är dags att fira; inte minst på Nobelfestligheterna, där deras champagne serverats vid ett flertal tillfällen de senaste åren.

Taittinger äger hela 288 hektar vingårdar, som är certifierat hållbara enligt Sustainable Viticulture in Champagne och HVE Nivå 3 (Haute Valeur Environmentale). De producerar cirka 6,2 miljoner flaskor per år, och deras bubblor exporteras till 149 länder världen över. I Sverige representeras huset av We & Wine, sedan mer än 20 år tillbaka.

Comtes de Champagne Grands Crus Blanc de Blancs 2008 lanseras på Systembolagets exklusiva sortiment som en webblansering den 17:e september 2020 för 1795 sek. (75 cl, 12,5 % alk/vol). För praktiska frågor kring lanseringen, samt allokering av flaskor till kund, vänligen kontakta Systembolaget.

Om du är restaurangkund, vänligen vänd dig direkt till din säljare för mer information. Lanseringen till HoReCa sker i oktober månad.

För frågor kring Champagne Taittinger eller Comtes de Champagne Grands Crus Blanc de Blancs 2008, vänligen kontakta Erika Nord, Produktchef för Champagne Taittinger hos importören We & Wine.