Premiär för Il Momento di Terreno – ett vin för livets alla stunder!

Sofia Ruhne och Il Momento di Terreno

Sofia Ruhne och Il Momento di Terreno

Familjen Ruhne firar 30 år på Terreno och lanserar Il Momento di Terreno

När familjen Ruhne köpte vingården Terreno i Chianti Classicodistriktet i Toscana för 30 år sedan var det främst ett vackert hus i en vacker trakt där det följde med några hektar vingård. De beundrade Italien, maten, människorna och kulturen. Vinet var något de med tiden satte sig in i. De hade en föreställning om hur jordbruket borde vara, och med tiden ville de upptäcka vad deras vin kunde utvecklas till.

De senaste 30 åren har Chianti Classicodistriktet, liksom vin- och matvärlden i övrigt genomgått stora förändringar. Å ena sidan har en ökad medvetenhet bland bade konsumenter och odlare skapat en rörelse för ekologisk och etisk produktion. Denna utgår från traditionella metoder men också ny kunskap. Å andra sidan agerar storproducenterna med andra ambitioner; med en produktion på miljontals liter per år och industriella produktionsmetoder köper de upp mindre gårdar och slår ut konkurrensen genom massproduktion och marknadsföring.

Sedan 1988 har familjen Ruhne rustat upp gården och vinproduktionen till absolut toppklass. De har genomfört ett generationsskifte, i och med att yngsta dottern Sofia nu driver Terreno. Deras viner och olivolja är certifierat ekologiska och väcker alltmer uppmärksamhet, både i Sverige och i Italien; inte minst då deras Chianti Classico utsågs till vinnare och fick guldmedalj och bästa ekologiska röda vinet i Sverige i Vinordic Wine Challenge 2018.

En viktig drivkraft för Terreno är att i Sverige dela med sig av det familjen Ruhne upplever så positivt i Italien. Inte minst för den nya generationen i familjen som växt upp med och på Terreno. Bäst avnjutes familjen Ruhnes Chianti Classicoviner naturligtvis på gården. Men sedan drygt ett år kan man nu också uppleva vinet och vinproduktion i deras regi, från druvklase till glas, på The Winery Hotel i Solna utanför Stockholm.

På Terreno håller familjen Ruhne fast vid sin föreställning om hur jordbruket borde vara. Fritt från kemisk gödning och bekämpningsmedel, och utan bevattning. De förädlar det naturen ger genom urval och traditionella metoder. På så sätt får de fram det bästa deras vingård förmår. Med åren har detta givit välsmakande och exklusiva viner.

För att nu låta alla vara med i deras Toscana och deras resa har de skapat ett nytt rött vin från Terreno, Il Momento di Terreno Stunden från Terreno. Ett tillgängligt vin som har all Toscanas charm till en rimlig peng.

Il Momento di Terreno är ett sangiovesebaserat vin med rubinröd färg; mustigt och fylligt med en läskande bärighet. Fruktig och blommig doft med inslag av toskanska örter. Smaken av solmogna körsbär och viol övergår i en uttrycksfull kryddighet i eftersmaken. Ärligt och välbalanserat!

Utöver att vara ekologiskt certifierad är Il Momento di Terreno även veganvänligt. Det innebär att inga animaliska produkter eller biprodukter har använts under framställningen i vineriet. Den ekologiska medvetenheten genomsyrar även förpackningen. Il Momento kommer i en elegant och hållbar ekologisk kartong, med rum för tre flaskor. Designen är både lyxig och personlig med en flirt till modevärlden. Den specialdesignade insidan med blomstrande silkespapper och en hälsning från familjen Ruhne gör den till den perfekta gå-bort-presenten – på grillfesten, födelsedagen eller middagen. Givetvis går den bra att beställa även som enskild flaska.

Il Momento di Terreno 2016 kan beställas på nummer 75163 och kostar 109 sek (750 ml, 13,5 % alk/vol).

Vinjournalisten Linda Perez om il Momento: ” Näsan i glaset och genast sitter jag utanför ett litet stenhus i Toscana och blickar ut över vingårdar, olivträd och cypresser. Gott vin som flirtar okomplicerat genom toner av mörka saftiga bär och örter…” – SvD, 11 maj 2018