Garganega – Drottningen av Soave

Garganega i familjeproducenten MonteTondos händer

Det är fascinerande vilken utveckling Veneto tagit när det kommer till vin. Det är inte jättelänge sedan regionen främst var kända för vita viner. Slå upp valfri vinbok med minst 20 år nacken så kommer det att stå om de vita vinerna från Soave, gjorda av garganega. Vinerna från Valpolicella med sina Amarone- och Ripassoviner benämns kanske i förbifarten. Idag ser det lite annorlunda ut Valpolicella, framförallt i Sverige, minst sagt tagit över scenen.

Soave ligger blott 4 mil från Valpolicella och är en liten charmig by i en kraftig sluttning ner från ett litet berg. Centralattraktionen är en gammal medeltidsborg. ”Berget” precis vid byn heter Monte Rochetta är en del av en liten hop av berg som utgör området Soave Classico. Andra bergtoppar i massivet är bland annat Monte Tondo, Monte Foscarino, Monte Fittà och Monte Cercene. Berget har en blandning av kalkhaltig och vulkanisk jord vilket ger en spännande mineralitet och de branta sluttningarna ger en bra solexponering och druvorna kan uppnå bra mognad i en karg miljö. Nere på plattmarken runt om bergmassivet sträcker området Soave ut sig och den friskt växande druvsorten Garganega ger om den inte behandlas mycket kärleksfullt ganska tråkiga, platta och intetsägande viner. Dessa viner som med några undantag har ganska låg kvalitet får inte benämnas Soave Classico utan enbart Soave. Tyvärr har de genom åren påverkat regionens rykte.

Garganega är den dominerande druvsorten i Soave. Den växer nästan enbart i Veneto och kännetecknas av aromer av gula äpplen, mandel och citrus. Framförallt, 80- och 90-talens mediokra soaveviner till trots, görs i området helt fantastiska viner med personlighet och urprungstypicet.

En av de producenter som jobbar hårt för kvalitet är MonteTondo, inte helt oväntat beläget vid berget Monte Tondos sluttningar. Där har familjen Magnabosco gjort vin i omkring 30 år. Med italienska vinmått mätt är det inte så länge, men man har förvärvat några av de bästa lägena i hela regionen och har stor passion för områdets kvalitetspotential. Vi har valt att ta in tre av deras viner i Sverige, den enkla men kvalitativa Soave Mito, deras Soave Classico och den vingårdsbetecknade Soave Classico Casette Foscarin från ett av de brantare lägena på Monte Foscarinos västsida.

Soave Terroir

Den första skålen visar den kalk och lavablandade jorden där MonteTondos Soave Classico växer. Den andra skålen visar den helt svarta lavajorden från vingårdsläget Casette Foscarin.

MonteTondo Soave Mito 2015 bedömdes förra veckan av Johan Franco Cereceda som ett toppvin och trots att det är en ”vanlig” Soave så anstränger sig MonteTondo ordentligt för att vinet ska hålla hög kvalitet. Vinet bjuder på en rik frukt med inslag av päron, äpplen, citrus, vita blommor och försiktiga inslag av mandel. Som helhet blir ett bra allt-i-allovin, till italienska blandade antipasti, buffér eller till sallader.

MonteTondo Soave Classico är sitt förhållandevis låga pris till trots ett strålande lagringsvin, som med rätt lagring håller i 10-12 år och utvecklas i en intressant riktning. Här dominerar mineraliteten och den vulkan- kalkblandade terroiren ger en lätt rökig touch. Därtill finns aromer av ananas och citronzest. Användningsområdet hamnar inte långt ifrån en klassisk Chablis; klassiska fisk och skaldjursrätter.

Från det branta vingårdsläget Casette Foscarin (benämnt som en ”cru”) i Soave kommer MonteTondo Cassete Foscarin Soave Classico. Här växer det ca 10% Trebbiano di Soave tillsammans med garganegarankorna och trots att familjen Magnabosco satsar hårt på garganega låter man de högkvalitativa och gamla rankorna växa kvar. Här är jorden nästan svart och helt vulkanisk. Vinet lagras på stora botti  (5000-liters fat av ek) och får en karaktär av honung, citronzest, röda äpplen, persika, mineral och mandel. Vinerna tål lång lagring och trots en sensoriskt fundamental skillnad mot en Premier Cru Chablis blir användningsområdena förhållandevis lika. Vinet gör sig utmärkt till klassiska och eleganta fiskrätter, tål till och med grillad fisk, och blir närmast utan undantag bättre under i minst 6-7 år från skörd.

Garganega drottningen av Soave må ha fått ett litet skamfilat rykte men med producenter som MonteTondo är ryktet snart förbättrat och återställt till vad det var, Italiens kanske mest välansedda vita vin.

Läs mer om Montetondo på vår hemsida här >>

Klicka här för att komma till producentens hemsida >>

LucasSpinnars_blog