Gastronomisk Italienresa på hemmaplan lagom till fotbolls-EM

Ikväll börjar fotbolls-EM och Sverige spelar i samma grupp som Italien. Nästa fredag möts vi och om det blir fest eller inte visar sig efteråt. I vilket fall som helst kan det vara skäl att samla ihop vännerna och fixa en gemensam middag där hela Italien från norr till söder intas i fast och flytande form. Det är roligt att laga mat med sina vänner, och mycket mer italienskt blir det inte. Efter en riktigt italiensk middag vill man rulla därifrån men det är ändå inte nödvändigtvis jättestora rätter. När jag skriver recept är jag inte så noga med proportionerna, framförallt inte kryddningen. Jag tycker det är viktigt att man öppnar vinet redan i köket och smakar av det tillsammans med maten. Smakar vinet surt, smaka då av maten med lite citron eller lite vinäger. Smakar vinet sött och dominerar? Våga då ha i något sött i maten. Bara genom att prova kan man hitta rätt balans!

 


Från Veneto Monte Tondo Soave Classico – Krabba med persilja

Adriatiska kusten utanför Venedig är rik på krabbor även om varianten där går under namnet Gransole. Det här går utmärkt att göra på vanlig krabba också.

Öppna krabban utan att förstöra skölden. Skrapa ur allt kött ur skalet. Dela kroppen och peta ut allt kött från alla små utrymmen, både mörkt och ljust kött. Ta vara på rommen och kläck till sist klorna och ta vara på det köttet. Hacka eller bryt sönder allt kött i småbitar. Smaksätt med rikligt med god olivolja, nyhackad färsk persilja, lite pressad citron och lite svartpeppar. Det här receptet är godast om det inte kylskåpskallt utan lite rumstempererat så låt det stå framme en liten stund och gotta till sig. Servera röran i krabbskölden.

 

Budget: Monte Tondo Soave Mito Art nr 75157 – 89 kr

Lyx: Monte Tondo Soave Classico Art nr 75895 – 109 kr

 

Från Emilia Romagna Dogheria Pinot Bianco – Brodetto Romagnola

Italienarna har en lättsam inställning till mat. Precis som Kajsa Varg sade ”man tager vad man haver” så väljer man lite vad som är färskt för dagen. Den här utsökta fisksoppan kan varieras i oändlighet. Gå till fiskdisken och se vad som finns. Traditionellt serveras och tillagas detta nästan alltid i ett keramikkärl, men andra kastruller eller grytor går givetvis också bra.

Det går år ca 2 kr färsk blandad fisk. Det kan vara trevligt att åtminstone ha lite blåmusslor, någon form av skaldjur (havskräftor eller stora räkor), någon form av ”vanlig” fisk och bläckfisk i någon form. Bra förslag är annars sandmusslor, marulk, krabba, havsaborre, ål, stora och små bläckfiskar, lax, ja ni förstår… Hacka en halv gul lök och 4 vitlöksklyftor. Fräs dem i rikligt med olivolja (ca 2 dl) tills de börjar få färg. Lägg ner den rensade bläckfisken skuren i lagom stora grytbitar tillsammans med fint hackad persilja. Tillaga på låg värme och rör ibland. Efter ca 15 min börjar det vätskas lite grann. Tillsätt 2 dl god vitvinsvinäger, 2 matskedar tomatpuré och lite svartpeppar. Tänk på att fisken är salt så salta hellre mot slutet. Koka långsamt upp vätskan och lägg i fisken. Börja med de största bitarna. När alla bitarna är i utom skaldjur och musslor häll i 2 dl vitt vin. Koka på medelsvag värme under lock utan att röra i ca 20 minuter. Lägg sedan i musslor och skaldjur med skalet på och koka i ca 10 minuter till och lite mer färsk persilja. Koktiderna varierar lite beroende på fisken men skaldjuren blir lite sega om de får ligga mycket mer än 10 minuter. Om soppan är väldigt vattning när det är 5 minuter kvar, ta de sista 5 minuterna utan lock. Låt den vila en minut eller två med locket på innan den serveras med rostat bröd.

På den här länken kan du lära dig hur man tar hand om bläckfisk: http://www.professionalsecrets.se/sv/ps/ps-university/chef-de-partie-fisk/arter/skaldjur/blackfisk-attaarmad/

 

Dogheria Rubicone IGT Pinot Bianco Art nr 74831 – 99 kr

 

Från Umbrien Antonelli Montefalco Rosso – Strangozzi con Tartufo

Ingen italiensk middag är komplett utan någon form av pasta. Tro dock inte att pasta är pasta. Det finns massvis med varianter både vad det gäller recept och former. Alla ger olika karaktär. Till det här receptet föredrar jag en lång torkad pasta på durumvete utan ägg, t.ex Strangozzi eller Scialatielli. Det är vanligtvis sådana som ser ut som stora, lite blekare garnnystan i paketet.

Tryffel är gott men dyrt. På sommaren finns det gott om sommartryffel i Umbrien men den blir ändå dyr innan den kommer till Sverige. Den kroatiska tryffeln är ett gott alternativ och kostar oftast inte lika mycket. Köp en tryffelpasta som är uppblandad med lite svamp, t.ex Tartufata. Koka pastan efter instruktionerna på paketet, som för den här typen av pasta ofta är lite längre. Ibland upp emot 20 minuter. Häll av vattnet, rör ner tryffelcremen och servera. Lyx behöver inte vara svårare än så.

 

Antonelli San Marco Montefalco Rosso Art nr 2316 – 129 kr

 

Från Apulien – Ongissole Primitivo di Manduria – Fattigmansspett

Södra Italien är fattigt och maten med enkla, rena smaker med goda råvaror kallas ofta Cocina Povere – eller fattigmansmat. När det lagas rätt blir det rena lyxen.

Blötlägg 200 g torkat, vitt bröd, och blanda det sedan med ett halvt kilo nötfärs. Blanda ner 1 ägg och 150 gram riven parmesanost, en pressad vitlöksklyfta och två matskedar rumstempererat smör. Krydda efter behag med persilja, mejram, salt och peppar. Gör små 3 cm långa korvar och trä på spett. Lägg spetten i en ungsfast inoljad form och tillaga på 200 grader mitt i ungnen. När de fått en gyllenbrun färg är de färdiga att servera.

 

Budget: Ognissole Primitivo di Manduria Art nr 75476 – 159 kr

Lyx: Ognissole Essentia Loci Primitivo di Manduria Art nr 78622 – 209 kr

 

Från Basilicata Teodosio Aglianco del Vulture – Lammgryta

Kvällens lättaste recept men som tar längst tid. I södra Italien är maten riktigt rustik och lamm har en central del i kokkonsten. Utmärkt att låta detta tillagas medan man äter resten.

Skär ner ett drygt kilo lammstek i 2 cm stora bitar. Skala 400 gram potatis och skär i lika stora bitar. Blanda alltsammans med 200 gram krossade tomater, 6-10 små hela, skalade, lökar. Tärna ner 50 gram ”lardo” eller klicka ner lite smör. Krydda med färsk oregano, salt och peppar och slutligen 50 g riven pecorino-ost. Lägg allt i en långpanna under folie och tillaga i ugnen i 1,5-2 timmar tills köttet är mjukt. Rör runt ett par gånger under tiden.

 

Budget: Basilisco Teodosio Aglianico del Vulture Art nr 79597 – 169 kr

Lyx: Basilisco Aglianico del Vulture Art nr 73521 -289 kr

 

Från Veneto Farina Amarone – Parmesanost

Amarone är ett av världens smakrikaste viner. Det har hög alkohol och mycket fruktsötma det gör att det kör över många maträtter. Även om det går utmärkt att para ihop det med vissa kraftiga rätter tycker jag det är godast i egen hög majestät till en bit parmesan efter maten.

Köp en god bit parmesanost. Gärna 24 eller 30 månaders Parmigiano Reggiano. Servera med en kniv och vin i stora glas.

 

Farina Amarone della Valpolicella Classico Art nr 79303 – 225 kr

 

Ni kommer att ha en rolig kväll hur det än går i fotbollen nästa fredag och alla kommer att bli mätta! Recepten med angivna proportioner bör stämma ungefär för 4 personer i vanliga fall. Vid den här brakmåltiden blir det nog lagom om ni är 6. För resterande recept är det ganska lätt att själv att avgöra hur mycket som behövs.

Lycka till och smaklig spis!

LucasSpinnars_blog