Lansering av små partier från Ferraton Père et Fils i Norra Rhône

Ferraton Père & Fils grundades av familjen Ferraton på 40-talet, men är sedan några år tillbaka ett fristående vineri hos Michel Chapoutiers, en av de mest välkända vinprofilerna i området. Tack vare detta har Ferraton senaste åren genomgått en kvalitetshöjning, bland annat tack vare investeringar i ett helt nytt vineri samt en vinmakare, Damien Brisset, som arbetar uteslutande med det relativt lilla vineriet Ferraton. Fokuserat ligger på att göra de bästa av de många enskilda lotterna runt om i dalen, och det är just det faktum att de har enskilda lotter inom större vingårdar som gör att de tar bort det ”H” som många förknippar med ”Hermitage” och kallas dessa viner ”Ermitage” istället. Alla deras viner från dessa enskilda lotter, eller ”sélections parcellaires”, som de säger på franska, single vineyards är ekologiskt certifierade och biodynamiskt odlade.

Crozes-Ermitage le Grand Courtil 2012

Le Grand Courtil är ett område i byn Mercurol, med full exponering söderut, precis vid foten av Hermitageberget. Kryddig och elegant smak med tydliga inslag av fat, mörka bär, kaffe och choklad. Mycket njutbar redan nu! 250 sek.

Ermitage Les Dionnières 2012

Från en enskild lott på Hermitageberget med vacker utsikt över dalen kommer druvorna till Les Dionnières. Vinet är komplext och elegant med mörka bär, örter, en fin pepprighet och mineralitet. Lång och fin eftersmak. Vinner på lagring i ytterligare några år. 120 flaskor lanseras i Sverige. 599 sek

Ermitage Le Méal 2012

Ferratons stolthet är just Le Méal, ett vin som fått mycket höga poäng av internationell press år efter år. Området Le Méal är beläget mitt på Hermitageberget med perfekt solexponering. Koncentrerat, elegant, fylligt och med mycket toner av mineral, peppar, örter och viol. Vinner på ytterligare lagring. 72 flaskor lanseras i Sverige. 750 sek.

Alla vinerna är lagrade i ekfat samt i cementtankar, som till skillnad från ståltankar släpper igenom lite syre vilket är positivt för vinets utveckling. Trots att de har individuella skillnader så är de alla gjorda på 100 % syrah vilket ger mustiga, kryddiga viner som passar perfekt till rätter av mörkt kött – perfekt till höstens vilträtter!

Läs mer om producenten här