Mat och vininspiration från andra sidan världen

Hösten är en fantastisk säsong för fisk och skaldjur! En modern, populär och trendriktig fiskrätt med krav på fräscha råvaror är Ceviche. Anrättningen kommer från Sydamerika och kan varieras nästan i oändlighet men basen är alltid densamma, rå fisk och lime. När den råa fisken får ligga en liten stund i den syrliga limejuicen blir den nästan lite tillagad och hårdnar något i konsistensen. Chili, koriander, röd lök och olivolja är också oftast med.

400 g fisk, t.ex. rödspätta, bergtunga och tonfisk, gärna blandat
1 mycket fint hackad rödlök
1 hackad röd chili
Saften av en citron och rivet skal
Saften av en lime och rivet skal
1 bunt koriander efter tycke och smak
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar

Mango, grönt äpple, aprikoser, räkor, oliver, persilja och dill är bara några förslag på hur man själv kan variera anrättningen. Skär alla ingredienserna i bitar och blanda tillsammans med citron- och limesaften. Låt stå i 10-30 minuter för att juicen ska tränga in i fiskköttet. Lägg upp elegant, varför inte i cocktailglas, och servera.

Vinvalet

Den friska och lite starka smaken som citron och lime genererar kräver ett syrligt vin med karaktär. Om inte vinet matchar syrligheten i maten upplevs det ofta som platt och eftersom chilin finns därbakom krävs en del tydliga aromer för att tränga igenom. Sauvignon Blanc är en druvsort med precis dessa karaktärsdrag och på Nya Zeeland blir de aromatiska tonerna oftast tydligast.

Villa Maria Organic Cellar Selection Sauvignon Blanc är ett steg upp från Villa Marias standard Sauvignon Blanc och ett noggrant urval av bara de bästa druvorna skapar ett koncentrerat och friskt vin. Aromerna av lime, krusbär, grapefrukt och mineraler är som gjord för ovan nämna nationalrätt från Peru. Villa Maria är Nya Zeelands mest prisbelönta vinproducent och drivs och ägs fortfarande av George Fistonich som grundade bolaget för drygt 50 år sedan.

Villa Maria Organic Cellar Selection kostar 119 kronor på systembolaget och har bl.a.Fyndstämplats avwww.boxtoppen.se.Vinet finns i många butiker i storstadsregionerna och finns inte vinet i din butik kan det alltid beställas via systembolaget: http://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/villa-maria-7689501