Mogen Hunter Valley semillon från Margan Winery lanseras 14 februari

Det är relativt svårt att hitta mogna semillonviner från Hunter Valley idag på marknaden. Det är därför vi är extra stolta att lansera en mogen semillon från årgången 2013 ur Margans “Aged Release” serie.

Hunter Valleys varma klimat och höga luftfuktighet sägs inte vara optimalt för semillondruvan. Det har dock med tiden visat sig att det kan produceras fantastiska semillonviner härifrån. Semillondruvorna skördas tidigt med en potentiell alkoholnivå på omkring 10-11%. Druvorna krossas därefter och vinifieras svalt i rostfria ståltankar och buteljeras ofta direkt efter vinifikationsprocessen är över.

Ung Hunter Valley-semillon är vattenklar med citrusfokuserad smak. När vinet får mogna ett par år på flaska så utvecklar det sekundära och komplexa aromer av mogen kanderad citrusfrukt samt nötiga honungstoner. När vinet når full mognad kan det till och med vara svårt att avgöra om det har lagrats på ekfat eller inte på grund av de rostade tonerna.

Utöver mogen semillon lanserar vi ett ungt vitt vin på den spanskklingande druvan albariño. Albariño från Hunter Valley är en sentida nyhet. Värt att notera är att Margan var den första producenten med att lansera vin på albariño från Hunter Valley 2014.

AR Semillon NV liggande

Hunter Valley Aged Relase Semillon 2013

Aged release är en serie viner som Margan enbart släpper vid toppenårgångar. Vinerna är druvrena och har fått flera års lagring på flaska i Margans källare under optimala förhållanden innan de lanseras på marknaden.

Fåtal skribenter har hunnit bedöma och skriva om vinet och därför vill vi citera den Australiensiske vinskribenten James Hallidey då han verkligen tog orden ur munnen på oss:

95 p.

“Heaven knows when this will reach its peak. Sour lemon, apple, lemongrass and a whisper of toast…”

– James Halliday – Halliday’s Wine Companion

Småpartier 14 februari
Artnr: 92122, 750 ml.
11,5% vol. 249 kr.

Till Systembolaget

 

Margan Albarino 2019

Hunter Valley Albariño 2019

Albariño är en relativt sen nyhet i Hunter Valley och det dröjde fram till 2014 då Margan var först med att lansera ett vitt vin på albariño. Men frågan är du då att varför plantera albariño i Hunter Valley?

Anledningen till att albariño trivs otroligt  bra i Hunter Valley är logisk då klimatet påminner väldigt mycket Galiciens varma maritima klimat i Spanien som kan kallas för albariñodruvans hemmahamn.

Margan vinifierar albariñodruvorna varsamt i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar vilket ger ett vin med krispig syra, god frukt och snygg kryddighet.

Småpartier 14 februari
Artnr: 90666, 750 ml.
11,5% vol. 149 kr.

Till Systembolaget

 

Läs mer om Margan Winery här: