Producer of the Month: Champagne Taittinger

Taittinger – en familj i champagne

“Champagne är ett trendigt vin – och det är ett vin som fortsätter vara trendigt efter 300 år”, säger Clovis Taittinger, exportchef för champagnehuset som bär hans efternamn.

På topprestauranger, nattklubbar och röda mattor världen över skålas det i champagne och i Sverige dricker vi mer av den lyxiga drycken än någonsin. Men bakom det stiliga namnet Taittinger, som pryder miljontals flaskor champagne, finns mer än bara bubblor – det finns en familj med en enorm passion och energi.

Champagne Taittinger är idag det största champagnehuset som ägs och drivs av en familj. Namnet Taittinger i sig är relativt nytt, det var först under andra världskriget som familjen Taittinger satte sitt eget efternamn på etiketten. Dessförinnan var huset känt under namnet Fourneaux Forest, en firma som grundades 1734. Idag är det Clovis, tillsammans med hans far Pierre-Emmanuel och syster Vitalie som driver företaget.

“Du måste vara kreativ och ha en vision för att göra bra vin. Tekniken och druvorna är här för att tjäna en idé”, enligt Clovis Taittinger.

Han talar om familjens husstil, en champagne med hög fräschör, lätthet och energi som kommer från användandet av en högre andel chardonnay – precis som i familjens husstil i cuvéen Brut Réserve. Taittinger satte även stilen Blanc de Blancs på kartan, en champagne enbart gjord på chardonnay, när de släppte sin prestigecuvée Comtes de Champagne 1958. Idag är det årgång 2006 av Comtes de Champagne som är aktuell, en årgång som har ett stort emotionellt värde för familjen. 2006 var nämligen det år som Pierre-Emmanuel Taittinger lyckades köpa tillbaka champagnehuset efter en kort tids externt ägarskap. En familjestolthet, helt enkelt, som dessutom sammaföll med ett exceptionellt bra vinår!

De senaste åren har Taittinger blivit uppmärksammad för en mänga stora samarbeten – det skålas i Taittinger på röda mattor i hela världen, från BAFTA i England till Screen Actors Guild Award i Hollywood och Montreux Jazz Festival i Schweiz. Det mest världsomspännande var tveklöst fotbolls-VM i Brasilien 2014. Här i Sverige har Taittinger blivit vald till leverantör av champagne till Nobelfestligheterna två år i rad. 2014 serverades Brut Réserve, och 2015 serverades deras årgångsbetecknade Brut Millésimé 2008 till Nobelpristagare, kungligheter och andra framstående personer under banketten i Blå Hallen i Stadshuset.

Brut Reserve + logo