Albert Schoech

Som så många andra små odlare i Alsace så är även Albert Schoech en del av ett kooperativ, här beläget i grannbyn Ingersheim. Kooperativ som bolagsform är mycket vanlig i Frankrike, de flesta grundades efter första världskriget då den ekonomiska situationen var mer än svår och det gällde att bygga upp landet på nytt.

Alsace har en historia fylld av dramatik. Med sitt strategiska läge längs floden Rhen har området alltid legat i riskzonen när än den ena än den andra sidan bestämmer sig för militär aggression. Ända sedan trettioåriga kriget och fram till 1945 har man bytt nationalitet ungefär efter vartannat krig, ömsom tyskt ömsom franskt. Inte undra på att Alsace-borna själva anser sig som ett eget folk, varken eller – eller både ock. Apropå trettioåriga kriget så ligger Schoech granne med vinfirman Pierre Sparr, ättlingar till en svensk löjtnant Sparre som stannade kvar efter kriget och gifte in sig i en vinfamilj.

Läs mer »

Schoech själv ligger i Ammerschwihr, strax nordväst om Colmar i hjärtat av Alsace i skuggan av Vogeserna, den mäktiga bergskedjan som avslutar Centralmassivet ner mot Rhen-dalen. Det är här mellan städerna Colmar och Sélestat som alla de kända byarna ligger; Kaysersberg, Sigolsheim, Riquewihr, Ribeauvillé… En smal radda av vinbyar i nord-sydlig riktning mellan Vogeserna och den lilla floden L’Ill.

Schoech/Jean Geiler är en medelstor producent om ca tre miljoner flaskor per år från sina drygt 300 hektar. Alla sorters tillåtna druvor odlas och alla buteljeras under respektive druvnamn. Alsace var länge det enda AOC-område i Frankrike som fick sätta ut druvans namn på etiketten, Alsace Riesling t ex.

I nästan hela Alsace så vetter sluttningarna mot sydost med de höga bergen i väster som skyddar mot regn och vind. Alsace är ett av de torraste områdena i Frankrike tack vare sitt unika läge. Jordmånen är mycket varierad från leriga sandjordar till magra skiffer-kalk jordar högt upp i sluttningarna. Så finns det också en stor variation av druvsorter i Alsace, några finare än andra och dessa kallas lokalt för ’noble’; riesling, pinot gris, gewurztraminer och muscat. Pinot blanc, sylvaner, chasselas, auxerrois är andra gröna druvor som är tillåtna. En blandning av druvor kallas traditionellt Edelzwicker, eller Gentil om det är minst 50% riesling. En liten del av Alsaces viner är inte vita utan rosa eller ljusröda, de är då gjorda på pinot noir.

Som vinturist kan man knappt tänka sig ett bättre område än Alsace. Att sakta glida fram (med bil, eller ännu hellre på cykel) mellan olika Hans-och-Greta-byar med korsvirkeshus, små kanaler och gamla stadsmurar, stanna till för en vinprovning, äta lite foie gras och flamküche till lunch är ett njutbart liv. Även Jean Geiler i Ingersheim, som Albert Schoech tillhör, har källare som är öppen för vinprovning. Det finns också ett litet museum i anslutning till källaren.