Antonelli San Marco

Antonelli San Marco är en familjeegendom i Montafalco, Umbrien. Umbrien ligger vid Appeninerna precis mitt i Italien och har länge legat i skuggan av mer kända Toscana men det finns två viner som gjort regionen känd. Det vita lätta, ibland halvsöta Orvieto och det röda strama Sagrantino di Montefalco.

Montefalco är en vacker liten bergsby 45 km söder om huvudorten Perugia. Antonelli äger 170 hektar planterat med vin, olivlundar och något skogsparti. Tidigt insåg Antonelli att ekologisk odling är framtiden och idag är samtliga 40 hektar vingårdar ekologiskt certifierade. För familjen Antonelli har det alltid varit naturligt att odla giftfritt och man är ett föredöme i Montefalco där flera kollegor vill praktisera på Antonelli för att lära sig mer om eko-jordbruk.

Läs mer »

I hela centrala Italien är sangiovese ständigt närvarande och Antonellis enklare viner domineras av sangiovese, blandat med andra blå druvor. Men det är druvsorten sagrantino som är unik för Montefalco, den växer ingen annanstans förutom några få expertimentodlingar. Endast 660 hektar är planterat med sagrantino vilket nog är rekordlite för ett vin med högsta status DOCG. Druvans ursprung är okänt, kanske är det en ursprunglig sort från etruskerna tid eller en grekisk variant som kom dit för tusentals år sedan. Sagrantino ger mörka strama viner som kräver lång lagring, dels på stora liggare av ek i 24 månader, dels i flaska efter buteljering. Men det är väl värt att vänta på.

Antonelli San Marco har förutom vingård och olivodling också en agriturismo med matlagning, en form av semester som är mycket populär bland människor som uppskattatar livets godare sidor. Att fylla dagarna med kultur och vacker natur och kvällarna med mat och vin är själsligt uppbyggande. På plats kan man dessutom prova (och köpa) det unika Sagrantino Passito, ett sött rött vin gjort på torkade sagrantinodruvor. Smakar inte som något annat vin (fast för länge sedan var nästan alla sagrantinoviner söta).

För att besöka denna härliga vingård måste man boka in sig i förväg, gå in på deras hemsida och se vad som erbjuds:   http://www.antonellisanmarco.it/web/eng/visite.htm

 

Filippo Antonelli Bio Wine

Bilden visar Filippo Antonelli som förklarar varför det växer gräs i den ekologiska vingården.