Atalon Winery

Atalon är en del av Jackson Family Wines Collection, en av USA’s större producenter av kvalitetsviner. Atalon grudades så sent som 1997 och ligger i Calistoga i norra delen av Napa Valley men vingårdana är utspridda i alla Napas väderstreck, därav kompassen som symbol på etiketten. Istället för att bara ta frukt från en enda vingård så har man lotter utspridda på olika ställen som sluttningarna Mount Veeder, Howell Mountain och Atlas Peak, och s.k. benchland (slättland) som Rutherford och Oakville. Fördelarna är uppenbara och man blandar druvor från de olika delarna till ett vin som ska motsvara högt ställda förhoppningar från vinmakare Brian Kosi.

Målet är att göra Bordeaux-liknande viner med moderat alkohol och inte alltför dominerande ekfatskaraktär, snarare finstämd Cabernet Suvignon med harmoni och balans.

Läs mer »

Napa Valley är en relativt sval dalgång norr om San Fransisco Bay där speciellt Cabernet Sauvignon trivs som fisken i vattnet. Nästan alla stora (och svindyra) USA-viner med Cabernet som bas kommer från denna smala landremsa strax innanför Sonoma.

Atalon

På bilderna syns Napas karakteristiska platta dalbotten och vinmakaren Brian Kosi.