Domaine Billaud-Simon

Efter Napolenkrigen kom Charles Louis Billaud tillbaka till sin hembygd och planerade för ett civilt liv. Han köpte mark i Chablis och började odla vin, men även andra grödor. Nästan alla markägare hade blandjordbruk i Chablis, slog vinet fel så hade man majs, vete eller annat att skörda. Först efter andra världskriget blev Chablis att utpräglat vinområde. Det var strax innan krigat egendomen utökades genom Jean Billauds giftermål med Renée Simon. Idag är det den utmärkta bourgognefirman Domanie Faiveley som äger egendomen på drygt 20 hektar.

Domänen har mycket bra rykte och förutom Petit Chablis och Chablis i olika versioner så gör men fyra premier cru och fyra av områdets sju grand cru. Grand cru står för mindre än 2% av hela distriktets produktion. I Bourgogne (inkl Chablis) ser man sällan en stor egendom med tillhörande vingård. I stället är det ett lappverk och pussel av vingårdar i olika vingårdar. Billaud-Sinoms tjugo hektar ligger utspritt på mer än tio ställen, alla ligger på Kimmeridge-jord, dvs kalksten med lera och stort inslag av fossil från skaldjur sedan 100 miljoner år sedan.

Läs mer »

Dagens anläggning byggdes 1991 och har konsekvent moderniserats sedan dess. Det betyder inte modernt vinmakeri, Billaud-Sinom är snarare traditionalister; man jäser i normal temperatur – inte kallt – och alla viner jäser med sin naturliga jäst. Vinerna genomgår nästan alltid naturlig malolaktisk process. 2014 sålde Bernard Billaud firman till Domaine Faiveley, den mycket prestigefyllda odlar- och negiciantfirman i Nuits Saint George.

Om ekfats vara eller inte vara diskuteras det mycket i Chablis. Det finns fundamentalister som bannlyser all ek då den förtar den specifika mineralitet som är distriktets kännemärke, men de flesta nyanserade tillverkare anser att vissa premier cru och framför allt grand cru mår bra av en tid på fat. T ex så både jäser och lagras Billaud-Sinom sin grand cru Blanchot på 100% fat, men även de övriga grand cru-vinerna Vaudesir, Clos och Preuses för sin beskärda del.

I stilen är Billaud-Simon fruktiga och generösa med tydlig mineralkaraktär och mycket distriktstypiska, med sjungande syror som gör vinerna rejält lagringsdugliga, tio år plus för både premier och grand cru.