Cambria Estate Winery

Cambria Estate grundades 1986 av Barbara Banke, då gift med den nu bortgångne men legendariske vingårdsägaren Jess Jackson. Egendomen ligger i Santa Maria, rakt norr om Santa Barbara, just där filmen Sideways utspelar sig. Och precis som i filmen så spelar pinot noir och chardonnay viktiga roller även på Cambria. Och precis som i filmen så har en kvinnlig vinmakare, Denise Shurtleff, en av huvudrollerna, tillsammans med Barbara och hennes två döttrar Katie och Julia Jackson. Döttrarna har och fått ge namn till de två största vingårdana på egendomen.

Cambria Estate är verkligen en ’estate’, 650 hektar stor planterad med ungefär lika delar pinot och chardonnay (plus lite syrah och viognier). 1986 när Jackson köpte marken fanns redan vingårdar planterade här vilket ger gamla stockar som sattes på 1970-talet och fortfarande ger frukt.

Läs mer »

Cambria arbetar inte helt ekologiskt men ’sustainable’ – hållbart – är ett nyckelord på egendomen. Det innebär återbruk av vatten, förpackningar, solpaneler för elenergi, täckgrödor i stället för konstgödsel och allt annat som hållbart jordbruk handlar om.

Santa Maria Bench som området kallas har ett mycket speciellt mikroklimat där den dagliga dimman som sveper in från Stilla Havet 25 km västerut spelar stor roll. Varje morgon vid fem-tiden smyger dimman in för att försvinna igen fem timmar senare. Detta ger ett svalt och fuktigt mikroklimat som är nödvändigt i detta sydliga läge, vi är på samma breddgrad som Casablanca i Marocko och där kan man knappast odla en så krävande druvsort som pinot noir. Precis bakom Cambria reser sig Montereys höga kullar som gör att sval nattluft rinner ner mot vingården om nätterna. Dessa två faktorer tillsammans gör att Cambria har en extremt lång växtsäsong, ibland ända från februari till oktober.

De flesta vinegendomar i Kalifornien har ett besökscenter och Cambria är inget undantag. Helgerna är det öppet för alla, veckodagar gör man klokt i att boka ett besök i förväg.