Champagne Laurent-Perrier

Laurent-Perrier grundades redan 1812, och har idag växt till världens femte största champagnehus. Än idag är Champagne Laurent-Perrier familjeägt, och drivs av Alexandra Pereyre de Nonancourt och Stéphanie Meneux de Nonancourt.

Utvecklingen tog fart när Marie-Louise Lanson de Nonancourt köpte Laurent-Perrier 1939. Vid den tidpunkten tillverkades 80 000 flaskor per år. Efter kriget, 1948, tog sonen Bernard de Nonancourt över driften, och det är tack vare honom som Laurent-Perrier idag är ett av de största och högst ansedda champagnehusen i hela världen. Idag produceras drygt 7,5 miljoner flaskor, och i källaren ligger 45 miljoner flaskor på lagring. Laurent-Perriers stil karaktäriseras av skicklig assemblage, dvs konsten att blanda olika crus, årgångar och druvsorter till en helhet som överträffar de enskilda elementen. Druvsorten chardonnay spelar huvudrollen i samtliga vita cuvéer och andelen chardonnay i deras champagner är signifikant högre än hos de flesta andra champagnehus; denna ädla druvsort bidrar med friskhet, elegans och kristallklar renhet. För Laurent-Perriers banbrytande roséer är det däremot pinot noir som spelar huvudrollen.

Läs mer »

LP_VK Innovateur_RGB HD_6cuvees

Bernard de Nonancourt – även känd som ”Le Grand Bernard” hade ett brinnande intresse för produktionen av champagne. Tack vare Bernard var Laurent-Perrier ett av de första champagnehusen som lagrade sina viner på ståltankar istället för på cement under 1970-talet. Användningen av ståltankar ledde till större finess hos vinerna och är idag standard i Champagne. Inspirationen till att lämna cementtankarna bakom sig fick Bernard från vinmakaren Alain Terrier i Bordeaux. Terrier kom sedan att arbeta som ansvarig cellar master hos Laurent Perrier i 30 år. 1983 blev Michel Fauconnet assisterande cellar master, och tog över som cellar master år 2004.

Bernard de Nonancourts passion och nyfikenhet gav Laurent-Perrier sin unika prägel som den främsta innovatören i Champagne. Flera av de cuvéer som skapades under Bernards tid har varit pionjärer och skapat helt nya produktkategorier i Champagne. 1959 introducerades Grand Siècle, den första prestigecuvéen baserad på flera olika årgångar. 1968 bröts ny mark i och med kreationen av Cuvée Rosé, som skapades genom att låta pinot noir macerera för att ge färg och karaktär, till skillnad från att blanda rött och vitt vin. 1981 skapade han Ultra Brut, den allra först cuvéen helt utan tillsatt socker (dosage).

Laurent-Perriers viner produceras från vingårdar som samtliga är hållbarhetscertifierade enligt Viticulture Durable en Champagne.