Château Laroque
Saint-Emilion har mycket historia. Redan de gamla romarna etc… men det var på 1100-talet den första storhetstiden började. Området var till skillnad från Médoc bördigt och frodigt, lagom långt från kusten och med floden Dordogne som livlina och kommunikationsmedel. Aquitanien som denna sydvästra del av Frankrike kallas, var en rik och välmående provins, det kan man se på flera imponerande byggnader, eller det som finns kvar av dem, Ch. Laroque är ett av dessa viktiga slott. Det slott vi idag kan se är från 1600-talet i stram klassisk stil, med det runda tornet från 1100-talet är inkluderat i byggnaden. En anledning till provinsens välmående var att Éléonor, drottning av Aquitanien gifte sig med Henrik av Plantagenet, kung av England. England ville ha vin och Bordeaux fick sälja sitt vin. 800 000 hl varje år mitten av 1200-talet!
Laroque överlevde franska revolutionen men inte den stora depressionen 1929 och dess moderna historia börjar 1935 då familjen Beaumartin köpte egendomen. Succesivt har man byggt upp slott och vingårdar och är idag den största enskilda vingården i Saint Emilion på 61 hektar, varav 27 är klassade som Grand Cru Classé. Laroque är också ett av de arkitektoniskt mest imponerande slotten i hela Bordeaux. Väl värt en omväg. Slottet ligger på platån i byn St Christophe de Bardes några km öster om den medeltida staden Saint Emilion.
Läs mer »Saint Emilion är synonymt med druvsorten merlot som trivs i den kalkblandade lerjorden och ger generösa fruktdrivna viner med oftast mjukare tanniner är cabernet-vinerna i Médoc. Laroque är planterat med 87% merlot och 11% cabernet franc plus 2% cabernet sauvignon. Åldern på vinstockarna är i snitt 35 år med en lott om 14 hektar som är hela 55 år och densiteten i vingården är på ca 6 000 stockar per hektar.
Jäsning sker på cementtankar av olika storlek, temperaturkontrollerat och strikt övervakat. Varje druvsort jäser för sig och lagras i ett drygt år innan blandning och ytterligare några månaders lagring. Lagring sker på franska ekfat varav hälften är nya varje år. Drygt hälften (12 000 lådor) produceras som ’le grand vin’ och husets andravin Les Tours de Laroque står för nästan lika stor del.
Ett besök hos Chateau-Laroque är inte bara fenomenala viner utan också vackert både på insidan och utsidan. Till höger syns det klassiska runda tornet som härstammar från 1100-talet.