CVNE- Contino

contino vingård

En del av C.V.N.E.
Compañia Vinicola del Norte de España (CVNE) grundades i slutet av 1800-talet i Haro i Rioja Alta (underregion till Rioja) av bröderna Eusebio och Raimundo. 140 år senare är CVNE ett av Riojas äldsta familjeägda, välkända och prisbelönta vinerier. Idag drivs företaget vidare i femte generationen av Victor Urrutia Abbara. Värt att nämna är att man under alla år enbart haft 12 chefsvinmakare, nuvarande chefsvinmakaren Maria Larrea har varit chefsvinmakare hos CVNE i snart 25 år!

Läs mer »

Likt Riojas utveckling har även CVNE utvecklats under åren. Genom ett kontinuerligt arbeta med att modernisera vinmakningstekniken med samtidig respekt för historien har man succesivt växt. Sedan start har man byggt upp fyra vinerier i Rioja, Monopole 1915, Viña Real 1920, Imperial 1920 och Viñedos del Contino 1973. Samtliga för att visa potentialen i Riojas olika områden och vinstilar.

Viñedos del Contino grundades 1973 och blev den första konceptvingården i Rioja chateau.

Den före detta herrgården i Laserna, i kommunen Laguardia, är omgiven av 62 hektar vingårdar från vilka alla dess viner hämtas längs en krök av floden Ebro. Dess grottkällare från 1500-talet är bland de äldsta i Rioja-regionen. De är hem för ekon av djupt rotad vinframställningstradition,blandad med rösterna från banbrytande teknologier. De 62 hektaren med vingårdar är uppdelade i individuella tomter, som alla skördas och odlas separat. Detta möjliggör den bästa förståelsen för varje tomt och viner som återspeglar sina egna unika egenskaper.

Husets historia går tillbaka till 1500-talet och återspeglas i vingårdens namn. Den officer som var ansvarig för de hundra soldater som ständigt vakade över kungafamiljen, från den katolska monarktiden och framåt, var känd som ‘contino’. Dess rika historia berättar också hur Saint Gregory (vingårdarnas skyddshelgon) en gång passerade denna Riojan-gård. Hans porträtt finns på vingårdens logotyp, och några av vingårdens tomter bär hans namn.