CVNE- Cune

cune hemsida

En del av C.V.N.E.
Compañia Vinicola del Norte de España (CVNE) grundades i slutet av 1800-talet i Haro i Rioja Alta (underregion till Rioja) av bröderna Eusebio och Raimundo. 140 år senare är CVNE ett av Riojas äldsta familjeägda, välkända och prisbelönta vinerier. Idag drivs företaget vidare i femte generationen av Victor Urrutia Abbara. Värt att nämna är att man under alla år enbart haft 12 chefsvinmakare, nuvarande chefsvinmakaren Maria Larrea har varit chefsvinmakare hos CVNE i snart 25 år!

Läs mer »

Likt Riojas utveckling har även CVNE utvecklats under åren. Genom ett kontinuerligt arbeta med att modernisera vinmakningstekniken med samtidig respekt för historien har man succesivt växt. Sedan start har man byggt upp fyra vinerier i Rioja, Monopole 1915, Viña Real 1920, Imperial 1920 och Viñedos del Contino 1973. Samtliga för att visa potentialen i Riojas olika områden och vinstilar.

Cune

Det första vinet som producerades av CVNE tog namnet på företagets initialer. Ett enkelt och lyckligt stavfel, som förväxlade V med ett U, ledde dock till skapandet av det ikoniska Cune-märket, nu det ledande vinet  den nationella marknaden. Vineriet utökade sina faciliteter 2019, samtidigt som det sammanföll med dess 140-årsjubileum och markerar sitt fortsatta engagemang för att producera vita, rosé- och gran reservaviner av högsta kvalitet.

Vinifieringen äger rum i ‘El Pilar’, den första vinframställningsanläggningen i Spanien som använde gravitationsledda processer för att transportera must 1989. CVNE var en pionjär inom detta koncept, som nu har antagits av många vingårdar.