Domaine de la Baume

I mitten av 1800-talet fullkomligt exploderade vinodlingen i södra Frankrike – tack vare den nya uppfinningen järnvägen! Nu kunde man skicka iväg och sälja vinerna där marknaden fanns, och det fanns ett enormt behov av relativt billiga, generösa soldränkta viner från södra delen av landet. Det investerades friskt i vingårdar och alla sorters druvor tycktes trivas i det behagliga klimatet. Allt var perfekt – och så slog phylloxeran (vinlusen) till, och alla vinrankor tynade bort. I slutet av seklet var nästan alla vingårdar övergivna och de magnifika gårdshusen förfaller. Men, samtidigt har man funnit bot för phylloxeran. Då, 1882, köper Jean Prat Domaine de la Baume med sina drygt 100 hektar. Han och hans två söner sliter och restaurerar i tjugo år men när seklet är slut har man både butik i Paris och export till Europa – och här föddes den världsberömda vermouth som heter Noilly Prat.

Idag drygt hundra år senare är det en annan visionär som tagit över egendomen. Joseph Helfrich är styrelseordförande för Frankrikes största vin-konglomerat, Grands Chais de France, och har valt att vara vinbonde i Languedoc dessutom. Han köpte egendomen, som ligger vackert på vägen mellan Bézier och Pézenas i hjärtat av Languedoc, nu med 176 hektar. Målsättningen var att göra viner med personlighet och karaktär i internationell stil med kända druvsorter, inte att göra billiga Languedocviner på lokala druvor.

Läs mer »

Som de flesta vinegendomar i området så ligger även Dom. de la Baume en bit in från kusten, lite högre upp, på ca 250-350 meters höjd med något svalare klimat, framför allt nattetid. Jordmånen är kalkblandad lera på sandplatå, perfekt allround-jord för de flesta druvsorter.

Familjen Helfrich är inte bara ägare utan också djupt engagerade i gårdens arbete. Tillsammans med vitikulturist Frederic Glangetas och oenolog Solange Dremière ser de till att det ramlar in priser för deras viner med jämna mellanrum, som t ex Domaine de La Baume Syrah Jeunesse 2009 som valdes till ”The world’s best Syrah in 2010”.

Man arbetar traditionellt/modernt med rostfria jäsningtankar, ingen eller mycket kort tid på ekfat för att behålla fräschör och fruktighet. Det ger viner som ska drickas relativt unga, två-tre år max för de vita och röda det dubbla. Man gör också ett prestigevin, Terres de la Baume på syrah/cabernet med betydligt mycket mer av det mesta och 12 månaders fatlagring på fransk ek.

Det går utmärkt att besöka egendomen om man bokat i förväg. Hela området här nere i Languedoc är värt att besöka. Vackra medeltidsstäder med Carcasonne i spetsen, härliga stränder i Agde och Valras, befriande osnobbiga jämfört med Rivieran andra sidan om Marseille.

domaine-de-la-baume domaine-de-la-baume2

domaine-de-la-baume-equipe1 domaine-de-la-baume-equipe3

På bilden syns chefsenologen Solange Dremière och domänchefen Frédéric Glangetas.