Farina

Farina är en liten vingård i Valpolicella, strax norr om Romeo och Julias vackra hemstad Verona. Azienda Vinicola (=jordbruk/vingård) Farina började sin bana i början av 1800-talet och är fortfarande en familjeägd firma, småskalig och kvalitetsinriktad. Här uppe i Veneto är det druvsorterna corvina, rondinella och molinara som regerar. Det har de gjort i minst två tusen år, innan romarna kom hit strax efter vår tideräknings början växte dessa druvsorter här. Och redan då hade man redan kommit på att om man torkade druvorna (appassimento) så gav de ett kraftigare och sötare vin, och de vinerna stod högt i kurs hos de njutningsfulla romarna.

Valpolicella är ett vin, men också namnet på distriktet. Som de flesta vinhus här gör man olika viner på temat corvina/rondinella/molinara. Lättaste vinet är just Valpolicella som oftast gör på normala färska druvor. Nästa steg är appassimento eller ripasso. Det innebär att man torkat en del av druvorna samtidigt som valpolicellan jäser till vin. Efter någon/några månader tar man dessa halvt torkade druvor, krossar dem och låter valpolicella-vinet jäsa med dem en gång till. Då får man ett lite kraftigare vin med längre hållbarhet. Detta att vinet jäser två gånger ligger i själva namnet ri-passo = ’det sker igen’. Ripasso lagras ofta på fat ett år till skillnad från valpolicellan. Tredje steget är det så berömda Amarone. Då ska druvorna ha torkat i flera månader, krossas och jäsas helt utan färska druvor. Efter lång jäsning och ännu längre fatlagring blir resultatet ett kraftigt, alkoholrikt vin som kan lagras många år.

Läs mer »

Idag är det Claudio, Elena och Alessandro Farina som driver gården. Med tio egna hektar vingårdar kommer man en bit på väg men det räcker inte långt så man har ytterligare 35 ha kontrakterade odlare i och runt Valpolicella som levererar druvor. Farina gör inte bara rött vin även om det är det viktigaste, Soave och ett sött vitt vin på torkade druvor står också på programmet.

Valpolicella ligger strax öster om Gardasjön, den viktigaste parametern för området med sina växlande vindar som sveper genom vingårdarna. Här på Alpernas sista sluttningar ner mot slättlandet bildades för länge sedan flera dalar där vinrankorna växer, Valpolicella betyder just ’dalar med flera källare’.

Området är ett av de vackraste vindistrikt att besöka. Böljande sluttningar, pittoreska byar, utmärkta restauranger med rustik vällagad mat – och goda viner förstås. Flera källare är öppna för besökare, även Farina och för en mindre summa får man både rundvandring, vinprovning och en enkel tallrik med ost och chark.

Se mer på deras utmärkta hemsida www.farinawines.com och gå ner till: ’Hospitality’ och ’read more’.

Farina family high res small Claudio Farina photo

Till vänster två generationer Farina och till höger inspekterar Claudio om Corvina-druvorna är mogna för skörd.