Ferraton Père & Fils

En relativt ung firma i staden Tain Hermitage med vingårdar i norra Rhône som Hermitage, Crozes, och Saint Joseph. Huset grundades precis efter andra världskriget av Jean Ferraton som lämnade över till sonen – ’Père & Fils’. Förutom vin från egna nämnda vingårdar så gör man vin från kontrakterade odlare i Côte Rôtie, Condrieu och Cornas.

Redan 1998 började Ferraton sin satsning på ekologisk odling, blev certifierad några år senare och idag kör man helt biodynamiskt. Inga som helst kemiska medel, allt man behöver för att sköta vingården tillverkar man själv, möjligtvis med undantag för gödsling då som kor, får och hästar får stå för.

Läs mer »

Vinifikationen sker på tank av betong, inte på rostfritt som de flesta andra idag, och lagring på fat av ek, dels mindre 228-liters ’piece’ eller på större ’foudres’ som kan vara upp till 6 000 liter. All behandling av vinet baseras på dess naturliga egenskaper som naturjäst, inga tillsatser förutom en minimal mängd svavel. Ville man så kunde de kalla sina viner för naturviner om det inte var ett så infekterat begrepp.

Ferraton bor i norra Rhône, här är det syrah som är den blåa druvan. Norra Rhône är en långsmal remsa precis intill floden, ofta mycket så branta vingårdar att det krävs livlina när man arbetar där. Alla vingårdar utom Hermitage och Crozes ligger på flodens högra sida där jordmånen är vittrad granit med små inslag av kalksten. Hermitage och Crozes-Hermitage ligger vid Hermitageberget, en granitklippa som floden rundar och här är jorden mer blandad med kalk, granit, lera och småsten. Gröna druvor är sällsynta här men marsanne gör vit Hermitage som är ett av världens stora viner.

Sedan 2006 ägs Ferraton av grannen och vännen M Chapoutier, en av de riktigt stora i norra Rhône. Trots det nya ägandet så är Ferraton ett helt eget vinhus med sina egna oenologer, vinmakare, agrikulturister och marknadsförare.