Grand Sud

Vin kan göras på många sätt, men i grunden är det samma recept. Druvsaft jäser till vin, lagras, renas och buteljeras. Det finns små vinbönder med lagringskällare under sitt eget hus, med stampat jordgolv och åtta – tio fat som ligger och väntar på att bli buteljerade, oftast för hand. Och så finns det giganter som köper druvor, must eller vin från vinodlare, tar hand om det, blandar med likadant vin från en annan odlare (eller fler) och buteljerar och säljer. Grand Sud är en sådan gigant. De kommer aldrig att bli kända för att göra världens dyraste vin, men å andra sidan så förser de desto fler med viner som är både goda och prisvärda.

Les Grands Chais de France heter företagsgruppen som äger Grand Sud, som namnet antyder så handlar det här om viner från södra Frankrike, främst Pays d’Oc vid Medelhavet men även Gascogne i centrala Sydfrankrike mitt emellan Medelhavet och Atlanten. Grand Sud gör rättframma viner med druvnamnet utsatt på etiketten, inga AOC-viner utan lantviner i rimlig prisklass som ska ha druvtypiska smaker. De blå druvsorterna odlas främst i Pays d’Oc och de gröna i Gascogne.

Läs mer »

Druvorna till Grand Sud kommer från mindre vinodlare eller kooperativ som inte har möjlighet att själva vinifiera och buteljera sina druvor. Fördelen är uppenbar för både odlare, producent och konsument – enkelt, storskaligt och praktiskt. Konsumentvänlighet är A och O för detta företag som oftast säljer på bag-in-box eller pet-flaskor.