Hartford Wines

Jess Jackson, legendar i Kaliforniens vinvärld med start i Kendall-Jackson i början av 1980-talet har ett finger med i även detta spel. Hans äldsta dotter Jennifer är sedan länge gift med Don Hartford, VD och styrelseordförande i Jackson Family Wines. Inte bara det, Don och Jennifer har dessutom en egen vingård i Forestville, Russian River, Sonoma County, där de tillverkar högklassiga viner som ofta är vingårdbetecknade.

Både Jennifer och Don studerade juridik i Kalifornien (pappa Jess var också jurist), de träffades och blev ett par och när Jess köpt en vingård i Sonoma och behövde hjälp med att marknadsföra sina viner valde Jennifer att gå den vägen. Hon hade stor del i Kendall-Jacksons framgångar där deras Vintner’s Reserve Chardonnay blev ett av USAs mest sålda viner.

Läs mer »

Men när hon och maken Don bestämde sig för göra eget vin så fick det råkommersiella stå tillbaka för ren kvalitet. Inga småkladdiga viner med restsötma och lite för mycket ek-vanilj längre, utan högsta möjliga kvalitet hela vägen var deras recept. 1996 kom deras första viner (årgång 1994) ut på marknaden och genast lät de tala om sig. Detta var en tid när Kalifornien började segla upp kvalitetsmässigt och efterfrågan på riktigt bra inhemska viner ökade snabbt i USA.

Hartford gör viner på chardonnay, pinot noir och zinfandel. Russian River är ett svalt område bara 25 km från kusten och floddalen fungerar som en korridor av sval luft på väg in från den kalla oceanen. Där stortrivs chardonnay och pinot noir medan den värmekrävande zinfandel får växa i mer skyddade lägen där dess potential kommer fram.

I stilen är Hartfords viner helt klart Sonoma men med en stramare och något torrare stil än många skulle förknippa med vin från Kalifornien, mer mot Bourgogne, särskilt deras chardonnayer.

Firman har en hel rad olika vingårdsbetecknade viner, ibland produceras mindre än tusen flaskor av ett visst vin. Generellt får deras viner mer än 90 poäng (av 100) i amerikansk press och ofta säljer de slut redan innan nästa årgång kommer ut.

Som de flesta vingårdar i Kalifornien så är även Hartford öppet för besök, varje dag från tio till halv fem.