CVNE-Imperial

 

En del av C.V.N.E.
Compañia Vinicola del Norte de España (CVNE) grundades i slutet av 1800-talet i Haro i Rioja Alta (underregion till Rioja) av bröderna Eusebio och Raimundo. 140 år senare är CVNE ett av Riojas äldsta familjeägda, välkända och prisbelönta vinerier. Idag drivs företaget vidare i femte generationen av Victor Urrutia Abbara. Värt att nämna är att man under alla år enbart haft 12 chefsvinmakare, nuvarande chefsvinmakaren Maria Larrea har varit chefsvinmakare hos CVNE i snart 25 år!

Läs mer »

Likt Riojas utveckling har även CVNE utvecklats under åren. Genom ett kontinuerligt arbeta med att modernisera vinmakningstekniken med samtidig respekt för historien har man succesivt växt. Sedan start har man byggt upp fyra vinerier i Rioja, Monopole 1915, Viña Real 1920, Imperial 1920 och Viñedos del Contino 1973. Samtliga för att visa potentialen i Riojas olika områden och vinstilar.

vineri imperialImperial, är en liten och unik oberoende hantverksvingård inom den ursprungliga CVNE-anläggningen i Haro, där företaget grundades. Detta har varit ett av Spaniens finaste viner sedan 1920 och produceras endast under år av exceptionella skördar i Rioja: Imperial.

Vingårdens flaggskeppsvin rankades 2013 som världens bästa vin av den prestigefyllda amerikanska tidningen Wine Spectator, och blev det första spanska vinet som fick denna utmärkelse.

Den har fått sitt namn från en speciell buteljering för den engelska marknaden i en flaska känd som Imperial Pint (en imperial pint är ungefär en halv liter).

Vingården innehåller franska ekkar med olika kapacitet, och rigorösa kvalitetskontroller styr vinproduktionen. Vinerna övervakas med hantverksmässiga tekniker anpassade specifikt för varje tomt. Fat åldras i deras Eiffelanläggning, byggd av den populära arkitektstudion 1909.

Förutom Imperial producerar denna vingård även Real de Asúa-vin, en hyllning till vingårdens grundare.