Jakob Jung

Familjen Jung har odlat vin i Erbach, Rheingau sedan 1799, i jordreformen efter franska revolutionen delades mycket av kyrkans och adelns mark ut till arbetande bönder, även här i västra Tyskland. Sedan Dagens Jung d ä, Ludwig jung, tog över driften 1974, bara 25 år gammal sedan hans far gått bort alldeles för tidigt. Han har i sin tur nu (sedan 2007) lämnat över rodret till sin yngste son Alexander Johannes som efter utbildad diplomingenjör på universitetet i Geisenheim praktiserat runt om i Tyskland och även Sydafrika kommit hem till gården. En typisk familjefirma i vinets värld.

Pappa Ludwig har fortfarande ansvar för odlingarna och sonen basar i källaren som vinmakare. Idag äger man 14 hektar högt rankade vingårdar runt om Erbach med Erstes Gewächs (motsvarande Premier Cru) som Hohenrain, Siegelsberg, Steinmorgen och Michelmark.

Läs mer »

Vingårdarna är planterade med riesling till 80%, men även Spätburgunder = pinot noir, är en viktig druvsort i denna västra del av Rheingau. Flera av landets bästa rödviner kommer härifrån, ytterst få exporteras dock, tillgången är väldigt liten. Men det är för sin riesling Jakob Jung är berömd, och det med rätta, man hittar deras viner på flera av Tysklands bättre restauranger och finvinsbutiker. Av de 20% som inte är riesling är det främst Spätburgunder man tillverkar men också lite chardonnay, gewurztraminer, merlot och sauvignon. Riesling jäser och lagras på små tankar av rostfritt stål, Spätburgunder och chardonnay delvis på fat av fransk ek.

I vingården arbetar familjen Jung helt ekologiskt med täckgrödor, endast ekologisk gödning, inga herbicider. En så kallad grön skörd genomförs i augusti – man tar bort en del klasar så att de som är kvar får bättre koncentration och högre kvalitet. En hög kvalitet på druvorna är bästa förutsättning för att högklassigt vin i flaskan.

Det är inte lätt att utöka sin areal i Rheingau, marken är oerhört dyr och det är inte många som vill sälja men Jung har ändå lyckats komma över några hektar och även en 250 år gammal lagringkällare som går 110 meter rakt in i berget. Perfekt mognadskällare för vinflaskor med konstant temperatur på 11 grader – året om.

Vinerna från Jakob Jung är torra, rena friska med uttalad rieslingkaraktär åt det fruktdrivna hållet med päron, aprikos och stråk av grön citron. Med ålder kommer en svag ton av konfiterad frukt och en krämig nyans som ger en extra dimension åt vinet. Och ålder vill gärna dessa viner ha, få vita viner vinner så mycket på lagring som fin riesling.