Joseph Mellot
Joseph Mellot är en sann ambassadör för Loiredalen och är den enda producent som idag äger vingårdar i samtliga appellationer i Övre Loire; Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon, Reuilly, Quincy, Coteaux du Giennois samt Châteaumeillant. Med sammanlagt över 100 hektar vingårdar strävar Joseph Mellot efter att ständigt skapa ett uttryck troget varje appellations unika terroir.
Joseph Mellot grundades 1513 av Pierre Etienne Mellot och familjen har under generationer utvecklat, utvidgat och moderniserat verksamheten. Genom århundradena märks bland annat César Mellot, som var vinrådgivare till Ludvig XIV under 1600-talet. 1969 fick vinhuset sitt nuvarande namn, och idag driver Catherine Corbeau-Mellot verksamheten.
Läs mer »Joseph Mellot är dessutom en pionjär även inom vinturism; restaurangen Auberge Mellot i Sancerre grundades redan 1882 och hade bland annat Claude Monet som stamgäst.
En stark hållbarhetsfilosofi genomsyrar verksamheten – inte bara genom de ekologiskt certifierade vinerna Joseph Mellot producerar; de var även först i regionen med att certifieras enligt ISO 14001, vilket garanterar total spårbarhet från druva till flaska, och är hängivna till att varje år förminska verksamhetens koldioxidavtryck. 2019 blev Joseph Mellot HVE certifierad.
Joseph Mellots kvalitet har bland annat resulterat i utmärkelsen ”Årets Producent” på Brittiska Sommelier Wine Awards 2015.
Sortimentet fokuserar på Sancerre, Menetou-Salon, Chinon och Pouilly-Fumé och fler inslag är att vänta. Flertalet viner är ekologiska.
