Ken Forrester

Ken Forresters vingård Scholtzenhof är belägen på sluttningarna av Helder Mountain, i hjärtat av Sydafrikas berömda vindistrikt, Stellenbosch. Ken kom till regionen 1993 och köpte upp den historiska egendomen, men anor från 1689 tillsammans med sin fru Teresa på öppen auktion. Vineriet, huset och vingårdarna var dock ordentligt nedgångna och en rejäl renovering genomfördes, då även många av vingårdarna planterades om. Året efter lanserades de första vinerna under namnet Ken Forrester, från vingårdar planterade på 1970-talet. Succén lät inte vänta på sig, och Ken Forresters viner har sedan dess vunnit hundratals priser och finns på topprestauranger världen över.

ken forresterKen Forresters vingårdar ligger i Helderberg i den södra delen av Stellenbosch. Beläget endast 7 km från kusten har området ett påtagligt maritimt och relativt svalt klimat som ger långsam mognad och bra balans mellan syra och socker i druvorna. Jordmånen består främst av granit som blandas upp med sandsten, och terroiren kan jämföras med södra Rhônedalen i Frankrike.

Läs mer »

Ken har arbetat i nära samarbete med några av Sydafrikas främsta vinmakare, såsom Mike Dobrovich från Mulderbosch och senare Martin Meinert. Den sistnämnda hade även med ett finger i spelet för Kens genombrott med vinet FMC: en av världens främsta viner av chenin blanc. Med FMC blev Ken Forrester känd som ”Mr. Chenin” med hela vinvärlden. Sedan 2016 är vingården Ken Forrester partner till den franska vindistributören Advini.