LaCheteau

Lacheteau är en del av Grands Chais de France (GCF) som bildades 1979 av Joseph Helfrich. Men innan Helfrich träder in på scenen fanns redan bolaget som grundades 1990 av Jean Babonneau och Christian Ceccaldi efter att de köpt upp tre mindre producenter i Loire samt Château Champteloup. Lacheteau växer och frodas och alltfler egendomar köps in, samtliga i Loire. År 2005 köps Lacheteau upp av Joseph Helfrich, tanken från LGCF var att få ett helhetsgrepp om denna stora och skiftande vinregion.

Många av vingårdarna som ingår i gruppen sköts som enskilda företag när det gäller vinifikation och filosofi hur man ska odla och vilka viner man gör. Marknadsföring och distribution sköts däremot av moderbolaget som idag är den största privata spelaren i Frankrike med vingårdar i praktiskt taget hela landet. Fördelen med stordrift på detta sätt är att man kan ha flera olika specialister på t ex agrikultur, jästsorter och annat som mindre företag inte alltid har finansiella muskler till.

Läs mer »

Tyngden i Lacheteau ligger i centrala och nedre Loire, Vouvray, Anjou (där företaget bor) och Muscadet, men man har även en liten pärla i Pouilly Fumé i övre Loire. Huvudparten av tillverkningen är vitt och/eller mousserande vin som t ex Cremant de Loire Brut Rosé.