Lantides Winery

Panos Lantides föddes  i byn Mórfou på norra Cypern. Där bodde och levde han fram till 1970 när han bestämde sig för att studera till enolog. Sina studier utförde han i Montpellier och fick en fransk enologiexamen därifrån. Han nöjde sig dock inte så utan studerade vitikultur ytterligare två år i Bordeaux.

Sin professionella bana beslutade han att påbörja i Grekland, vilket snabbt gav honom professionell flexibilitet och ansvar hos en stor kommersiell vinproducent.

Läs mer »

Efter 15 år tog han steget som han drömt om, att starta sin egen vingård i Nemea. År 2000 stod vineriet klart, bredvid hans alldeles egna vingård i Xerocampos Nemea. Snart började Panos Lantides plantera ytterligare en vingård med Agiorgitiko, Cabernet Sauvignon, och Merlot i Asprocampos Nemea på 650 meters höjd och Chardonnay, Sauvignon Blanc, Assyrtiko, Malagouzia och Moschofilero Scotini Argolia på 550 meters höjd.

Med generation två av vinmakare nu vid sin sida är Panos Lantides dröm fullbordad.

Nemeas klimat är typiskt för Pelepponessos, som är den halvö som bildar sydostligaste delen av det grekiska fastlandet. Det är milda vintrar och mycket varma somrar med temperaturer som inte sällan passerar 40°C. Skörden sker ofta sent och nästan uteslutande på hög höjd där oktober ofta bjuder på en hel del regn. Det är därför alltid en svår utmaning att välja skördetillfälle då regnet lätt förstör stora delar av en skörd.

Nemea är indelat i tre underregioner vilka i princip indelats efter höjdskillnader. Det är dels slättlandet, eller dalgolvet, med en höjd över havet på mellan 230 och 450 meter. Nästa område sträcker sig från 450-650 och det sista sträcker sig på sina håll ända upp till 900 m.ö.h. Den förstnämnda är den varmaste och bördigaste med huvudsakligen röd lerjord. Där mognar druvorna snabbare och har inga problem att uppnå full mognad. Där produceras huvudsakligen relativt enkla och lätta viner. Den mellersta zonen passar väl för att producera moderna, fruktdrivna viner men med bra frukt och syra balans. Med lite extra arbete i vingården och kvalificerat arbete i vineriet går det också att producera något kraftigare viner med lagringspotential. Den högsta underregionen är också den svalaste. Där är jordarna en blandning av lera och kalksten och skapar de bästa rödvinerna och rosévinerna med hög syra, koncentration och potential för flasklagring.