Copain Wines

Copain Wines grundades 1999, Copain är franska för “vän” vilket personifierar filosofin bakom vinerna som är till för att njutas och delas med vänner och familj. Druvorna selekteras noggrant från cool-climate vingårdar i Mendocino County, Andersson Valley och Sonoma Coast. Vinserien Les Voisins är viner på druvor selekterade från Copains vingårdar. Stilen är alltid ren och fokuserad där terroiren får skina genom sin elegans. Den franskinspirerade stilen vinerna visar är svår att missa. Copain wines ägs av Jackson Family wines.

Copains vinmakare Ryan Zepaltas tillträdde 2018 och med sin långa erfarenhet och passion driver han Copain wines vidare till nya höjder. Ryan är en gammal skatefantast och växte upp i Wisconsin och skateborden tog honom vidare till San Francisco bay där ha ndrömde om att göra karriär inom skateboard. Den karriären blev dock kortlivad.. Fattig och arbetssökande fick Ryan efter två veckor ett jobb från en av hans nya vänner på vineriet La Crema. Att dricka vin varenda dag med vänner och arbeta med vin lät som en dröm tyckte Ryan men passionen för vinmakningen tog nu över och blev allt mer seriös. Det som började som en kul grej blev nu en passion och som en uppenbarelse säger Ryan i ett uttalande. Jakten på kunskap tog honom nu runt jorden och för att utveckla sina kunskaper arbetade han bland annat hos prisbelönta vinproducenten Villa Maria på Nya Zeeland.

Läs mer »

När Ryan kom tillbaka till USA så arbetade han sig runt bland mindre men kvalitetsdrivna producenter och kärleken för pinot noir väcktes nu och han blev till slut vinmakare på Siduri wines. Efter flera år på Siduri wines starated Ryan sitt egna vineri med fokus på just pinot noir, chardonnay, sauvignon blanc och från svala klimat och små vingårdar. 2018 fick han erbjudandet om att bli vinmakare på Copain som han kallar sitt “dream job”.  I ett uttalande till Robert Parker Wine Advocate säger han gällande stilen för Copain Wines:

“We are not going to change our style,” he says. “We are still making wines in a more restrained style from Anderson Valley, Mendocino and the Sonoma Coast.”

Andersson Valley ligger strax öster om Mendocino county i de nordligaste delarna av Kalifornien. Där av räknas de till en av de svalaste delarna av Kalifornien som gör det till en högborg för chardonnay och pinot noir som får sitt tydliga cool-climate uttryck här.