Le Grand Roi

Châteauneuf-du-Pape Le Grand Roi – ’Den Store Kungen’ är en hyllning till skogens konung, det största av alla hjortdjur med en majestätisk aura. Châteauneuf-du-Pape, juvelen i södra Rhonedalens högkvalitativa vinmarker, är stora viner, kraftiga men eleganta och älgens jämlike. Le Grand Roi Châteauneuf-du-Pape passar lika bra till sommarens grillrätter som värmande köttgrytor, och givetvis allra helst till vilt.

Châteauneuf-du-Pape är ett av världens högst ansedda vindistrikt och har en lång historia med massor av spännande anekdoter. Namnet betyder bokstavligen påvens nya slott och kommer från en historisk händelse på 1300-talet. Den franske kungen hade tagit kontroll över katolska kyrkan och genom mycket starka påtryckningar flyttat påvens säte from Rom till Avignon. Till följd av den varma hetta som präglar staden Avignon under sommartid, byggdes Påvens-nya-slott, eller i praktiken Påvens-nya-sommarstuga.

Läs mer »

Många av vinvärldens mest kända vinområden har endast en eller ett par druvsorter som tillåts i den regionen. På så vis blir vinerna från ett område ganska enhetliga. I Châteauneuf-du-Pape tillåts hela 13 olika druvsorter, i sin ensamhet eller i valfri kombination. Det här vinet innehåller 8 olika druvor, varsamt utvalda för att skapa ett vin med komplexitet och balans.