Margan Estate

Frank Margan planterade sina första vinstockar i Hunter Valley 1965 på DeBeyers Vineyard, granne med den stora stjärnan i Hunter, Tyrrell’s. Denna närhet gav Franks son Andrew massor av erfarenhet när han jobbade där och han växte upp med en enda önskan – att bli vinmakare.

Som alla stora vinmakare for även Andrew Margan till Frankrike och Bordeaux för att lära vin. Sin första erfarenhet där fick han på Château Rahoul i Graves, ett kult-slott känt för sina torra semillon-viner. Han var på Rahoul ett drygt år och jobbade sedan vidare i södra Frankrike med Bordeaux som bas i ytterligare tre år innan han återvände hem.

Läs mer »

1997, efter tjugo års erfarenhet på Tyrrell’s bestämde sig Andrew för att förverkliga sin dröm om ett eget vinhus som han helt enkelt döpte till Margan, men redan 1989 planterade Andrew och hans fru Lisa två hektar i Broke Fordwich, en subregion i Hunter Valley. Succesivt har the Margans kunnat köpa in vingårdar området, dels av Southcorp/Fosters som av någon anledning inte behövde sin fantastiska vingård Lindemans Broke planterad på 1960-talet på 60 hektar och senare även 40 hektar från Saxondale med ungefär samma ålder på stockarna. Så nu sitter man på 130 hektar prima vingårdsmark med gamla fina stockar, en riktig skatt. Detta räcker gott och väl till de 400 000 flaskor man producerar. En tiofaldig ökning sedan starten 1997.

Jorden i Broke är oftast röd vulkanisk sandblandad lera, proppfull med mineraler som vinstockarnas långa rotsystem mer än gärna suger i sig. Med sitt relativt svala och fuktiga klimat ger vinerna i Hunter sällan samma kraft som många andra varmare regionen, inte heller så hög alkohol. Dvs mycket balanserade viner vilket är en tillgång idag när de flesta viner hamnar på över 14%.

Ett exempel på Hunters lättare stil av viner är att man ända in på början av 1980-talet kallade shiraz för Burgundy och semillon för Riesling. Inte för att det var riesling i flaskan, bara för att stilen påminde om riesling, lätt, elegant och 11% alkohol.

Margan försöker odla ekologiskt, deras semillon är 100% eko, men alla druvsorter är inte lika tacksamma. Man är på god väg och nästan alla kemikalier är ersatta med naturliga medel. Som alla egendomar i Aussie så måste man bevattna men här (liksom Ferngrove) använder man droppbevattning (drip irrigation) som är snål med vatten, för mycket vatten ger utspädda druvor (och viner).

I Australien (och Nya Zeeland) är det vanligt att ha ’cellar door’ dvs försäljning på gården, och många ställen har också café eller restaurang. Margan har en alldeles fantastisk restaurang utsedd till landets bästa turistkrog bl a. Här serverar man rätter där det mesta av ägg och grönsaker och frukt är egenodlat och köttet kommer från närliggande gårdar. Ett av Australiens mest populära ställen att gifta sig! Passa på när ni är där så bjuder vi på en flaska vin.

Margan Family Wines, Restaurant, staff, vineyard, winery, food and chef

Hunter-Valley-Wine-Grape-Vineyard-04

Margan Family Wines, Broke, Hunter Valley

hunter-valley-wine-restaurant-margan-16

Lisa och Andrew brinner verkligen för sin vingård och för Hunter Valley.