CVNE- Monopole

En del av C.V.N.E.
Compañia Vinicola del Norte de España (CVNE) grundades i slutet av 1800-talet i Haro i Rioja Alta (underregion till Rioja) av bröderna Eusebio och Raimundo. 140 år senare är CVNE ett av Riojas äldsta familjeägda, välkända och prisbelönta vinerier. Idag drivs företaget vidare i femte generationen av Victor Urrutia Abbara. Värt att nämna är att man under alla år enbart haft 12 chefsvinmakare, nuvarande chefsvinmakaren Maria Larrea har varit chefsvinmakare hos CVNE i snart 25 år!

Likt Riojas utveckling har även CVNE utvecklats under åren. Genom ett kontinuerligt arbeta med att modernisera vinmakningstekniken med samtidig respekt för historien har man succesivt växt. Sedan start har man byggt upp fyra vinerier i Rioja, Monopole 1915, Viña Real 1920, Imperial 1920 och Viñedos del Contino 1973. Samtliga för att visa potentialen i Riojas olika områden och vinstilar.

Läs mer »

Monopole

CVNE har producerat Mmonopole första vita spanksa vinetonopole i Haro sedan början av 1900-talet. Namnet registrerades redan 1915, vilket gör det till det vita vinet med det äldsta registrerade namnet i Spanien. Sedan dess har det varit ett av CVNE:s mest framstående viner och ett riktmärke inom hushåll och gästfrihet.

Monopole är gjord av viura-druvor, och dess franska namn betecknar att vinet kommer från en enda vingård, en term som kommer från Napoleontiden.

2014 markerade en återgång till sin tidigare stil, just den som hade förtjänat denna utmärkta vita sitt stora rykte. CVNE tog sin historiska vinmakare Ezequiel García tillbaka till vingården, som hade lett vinproduktionen där i mer än tre decennier. Känd under namnet El Brujo (trollkarlen), han utövade återigen sin magi med återutgåvan av denna 1960-tals Monopole, som kallade den Monopole Clásico.