Pierre Henri Morel

”Châteauneuf-du-Pape är en kommun i departementet Vaucluse i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur i sydöstra Frankrike. Kommunen ligger i kantonen Orange-Ouest som tillhör arrondissementet Avignon. År 2010 hade Châteauneuf-du-Pape 2 130 invånare.” Wikipedia

Så torrt kan det låta, men man kan också skriva att Châteauneuf-du-Pape är ett Frankrikes mest berömda vindistrikt, i förhållande till sin storlek endast utmanad av Chablis. I detta oerhört historietyngda område görs inte bara ett av landets mest berömda viner utan även ett av dess bästa. Massor av vinproducenter vill ha en liten bit av Châteauneuf men ytterst få vill sälja av sin mark. Därför var det ett gyllene tillfälle när Michel Chapoutier och en av hans påläggskalvar, Pierre Henri Morel, kunde köpa en egendom i Pignan, ett av de mest åtråvärda områdena i Châteauneuf.

Läs mer »

Châteauneuf-du-Papes historia är värd ett eget kapitel i vilken bok som helst men i korthet går den så här: På 1200-talet tröttnade Frankrike (Philippe IV) på att påvestaten skulle ligga i Rom, och när de väl utsett en påve av sitt eget folk flyttade de helt sonika påvedömet till Avignon i södra Frankrike. Avignon blev snabbt en storstad på gott och ont. Ont var synonymt med att det var outhärdligt att bo där på sommaren. Påven lät därför bygga ett sommarslott, (påvens-nya-slott = châteaunef-du-pape), strax norr om Avignon. Och där ligger det fortfarande om inte någon flyttat på det, vilket nazisterna verkligen försökte göra 1944 då de sprängde slottet i luften som tack för lånet för att SS haft det som lokalt högkvarter i fyra år.

Châteauneuf-du-Pape är också känt för att vara det första område i Frankrike som blev Appellation Contrôlée. Redan 1923 började baron Le Roy på Ctâteau Fortia utveckla ett regelsystem och 1936 var Ch-9-Papelandets första AOC.

Châteauneuf-du-Pape är känt för kraftiga, tjocka, alkoholrika viner, men som alltid är det ett svårt hantverk att göra balanserat vin. Att göra överkraftiga viner i detta heta klimat är inte så knepigt, tvärtom, konsten är att göra snygga försiktigt tillverkade viner som inte tar andan ur dig när du provar det.

2007/8 började Chapoutier/Morel att göra sina första viner i södra Rhône. Dels en Câteauneuf från superba vingårdar i Pignan i norr delen, dels viner från områden precis utanför som Gigondas och Côtes du Rhône.

Denna saga har nyss börjat och det ska bli oerhört intressant att följa vad som händer i framtiden.