Pikes Wines

Pikes Wines är baserade i vinregionen Clare Valley i Södra Australien som planterades med vinrankor för över 180 år sedan. Klimatet består av varma, heta sommardagar (upp mot 40 grader) och svala nätter (ner mot 1 grad) vilket gör det optimalt för att odla vindruvor då man får en perfekt balans mellan hög mognad och bra syrabalans. Den svala eftermiddagsbrisen har en stor påverkan på det balanserade klimatet. Här odlas främst druvor som cabernet sauvignon, shiraz och riesling.

polish hill

Läs mer »

Familjen Pikes historia i Australien tar sin början 1878 då  Henry Pikes emigrerade till Australien från Dorset i England. Sju år senare grundade han bryggeriet H. Pike and Son där han snart fick hjälp av sin son Walther Henry i företaget. Bryggeriet producerade främst tonic och andra läskedrycker.

Cirka 100 år senare, 1984 köper bröderna Andrew och Neil Pike upp ett vineri i Clare Valley med anor tillbaka till 1800-talet och grundar Pikes Polish Hill River Estate, döpt efter sub-regionen där vineriet är beläget. Året efter producerar man sin första vin på druvan riesling. Sedan dess har man utökat arealen och idag äger man cirka 100 hektar där man odlar fler än 20 druvsorter. Andrew är diplomautbildad vitikulturist och har arbetat på kända australienska vinerier som Wynns Coonawara Estate och Penfolds.

Vinmakare sedan 17 och numer chefvinmakare på Pikes Wines år Steve Baraglia med en diploma utbildning i vitikultur och oenologi på Adelaides universitet. Hans filosofi är att skapa viner med så lite inverkan som möjligt där arbetet börjar redan i vingården.