Querciabella

201729346_4427888263890012_5287730345599734088_n

Querciabellas historia tar avstamp 1974 när entreprenören och vinsamlaren Giuseppe (Pepito) Castiglioni köper en ha stor, högt belägen vingård strax utanför Greve-in-Chianti, i hjärtat av Chianti Classico. Med en fast övertygelse om regionens potential valde Giuseppe att trotsa traditionen att producera enklare röda viner med uppemot 35% gröna druvor i blenden och i stället samplantera sangiovese med de internationella druvsorterna cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och pinot blanc. Tillsammans med en handfull andra producenter i Toscana chockade Querciabella vinvärlden när de valde att lansera sina viner utanför kvalitetsklassificeringen i Chianti och i stället nedklassificera till ”vino da tavola” eller bordsvin. Vinerna vann snabbt ryktbarhet och internationell press samlade dem under namnet ”super Tuscans”.

Läs mer »

Sedan starten har egendomen vuxit till att omfatta strax över 70ha i Chianti Classico och ytterligare 32 ha i Maremma vid den toskanska kusten. Under ledningen av Giuseppes son Sebastiano konverterades samtliga vingårdar till ekologiskt jordbruk redan 1988, som ett av de första vinhusen i Italien. I slutet av 90-talet tog Querciabella ytterligare ett steg och konverterade vingårdarna till biodynamisk odling. Sedan 2010 tillämpar Querciabella en egen tolkning av biodynamik som helt utesluter animaliska produkter. Som alternativ till traditionell gödsel så planterar Querciabella uppemot 25–35 noga utvalda växter mellan raderna för att på så sätt berika jorden med näring. Den naturliga konkurrensen från täckgrödorna tvingar vinrankornas rötter längre ner i jorden i sin jakt på vatten och bidrar till en biologisk mångfald som gör att Querciabellas vingårdar fullkomligt spritter av liv. Dessutom så luckrar täckgrödornas rötter upp jorden och gör den mindre kompakt, vilket kan försvåra vinrankornas möjlighet att tillgodose sig näring.

Idag räknas Querciabella till den absoluta toppen i Toscana, såväl för deras Chianti Classico-viner som för deras “supertoscanare”. Den som låter vinerna ligga i några år blir rikligt belönad men det är svårt att hålla fingrarna borta!