René Bouvier

I fyra generationer sedan 1910 har familjen Bouvier odlat vin i allra nordligaste Côtes de Nuits. Domainens namngivare René Bouvier är dagens Bernard Bouviers far, det var René som såg till att domänen blev en av de nya stjärnorna på Nuits himmel. Från Renés 12 hektar har Bernard nu utökat till 17 med en del nya spännande appellationer. Fokus och hjärta ligger dock i norr från Dijon ner till Gevrey-Chambertin med grannbyar som Fixin och Marsannay.

Bernard tog över 1992 med sikte på att göra bra viner ännu bättre. 2006 invigdes Bernards nya källare precis norr om den lilla staden Gevrey. Samtidigt har han satt igång att konvertera sina vingårdar till ekologisk odling. Med ett så lågt skördeuttag som endast 30 hl per hektar får han härlig koncentration vinerna och lång lagringpotential. Tack vare den långa familjetraditionen har man vingårdar med ansenlig ålder, från 30 ända upp 80 år gamla vinstockar. Alla druvor plockas för hand och jäsningen förbereds med en lång kallmaceration där druvorna får ligga i kyla för att intensifiera aromer och smak innan själva jäsningen sätts igång. Jäsning sker traditionellt på öppna kar av ek, malolaktisk fermentation och lagring på 228-litersfat under mellan 16 och 18 månader där mellan 30 och 50% är nya ekfat, främst från Allier. I Bernards ekologiska och terroir-drivna tänk så är det enbart naturjäst som gäller och i den nya källaren är allt uttänkt i minsta detalj för att vara så naturnära som bara går.

Läs mer »

René Bouvier gör inte bara röda viner även om det står för mer än 75% av produktionen. I norra Bourgogne produceras nästan bara rött vin på Pinot Noir. Men nästan en fjärdedel är vita viner på chardonnay och lite aligoté. Hans chardonnay pressas försiktigt med hela klasar i en pneumatisk press. Sedan får de jäsa på speciellt framtagna ekfat om 600 liter där både alkoholjäsning, malolaktisk dito och lagring i 16 månader sker. Man gör generisk Borgogne Blanc men även vit Marsannay från Monpole-läget Les Clos.

I stilen är Bouviers viner klassisk röd bourgogne med elegans och kraft i skön harmoni. Väldoftande och läckra men med mer kraft i munnen än näsan, både syror och tanniner finns på plats och ger smakrika viner med tydlig kvinnlig pinot noir-elegans.