Sepp Moser

Sepp Moser är ett ungt företag, grundat så sent som 1987. Men redan på 1100-talet nämns en Moser som ansvarig för benediktinerklostret Ebersdorfs vinvård i Rohrendorf. Och det är samma by som Moser bor i idag. 1850 blev Anton Moser ägare och började bygga upp verksamheten.

Men dagens Moser är som sagt knappt 30 år. Efter den österrikiska vinskandalen på 1980-talet skakades vinnäringen och farfar Lenz Moser fick stora problem. Ur askan reste sig nya företaget Sepp Moser med vingårdar i både Rohrendorf i Kremstal och Apetlon vid Neusiedlersee. Och även familjens fantastiska Atrium-hus stannade kvar i boet. Atriumhuset var vaggan där Moser började i liten skala att göra vin på 1960-talet och idag är det en toppmodern anläggning som tar hand om druvor från sextio hektar vinmark.

Läs mer »

Idag är det Sepps son Nikolaus som driver firman. Niko är passionerad ekolog och nästan hela verksamheten är biodynamiskt certifierad. Endast naturjäst tillåts och man använder minimalt med svavel, vill man så kan vinerna kallas naturvin. Sedan 2006 är nästan all tillverkning bio, och 2009 blev man medlem i Demeter – internationell biodynamisk certifiering. Den naturnära filosofin är dock inget självändamål, den har vuxit fram bit för bit. Det viktigaste har hela tiden varit att göra personliga viner med respekt för sitt ursprung. All frukt kommer från egna odlingar, ingenting köps in och det ger ca 350 000 flaskor på årsbasis, ungefär hälften vardera vitt och rött, plus lite sött.

Mestadels gröna druvor som riesling och grüner veltliner samt blauburgunder (=pinot noir) i Rohrendorf (24 hektar) Kremstal. Krems är ett relativt brant och svårjobbat distrikt och många vingårdar är terrasserade. Krems är känt för sina vita vinet med tydliga mineraltoner. I Neusiedl har man 27 hektar mest blå druvor som kräver värme som zweigelt och cabernet sauvignon i men också gröna druvor som kan mogna sent och ge söta viner som pinot blanc, muskat ottonel och sheurebe. Neusidl är Österrikes lägst liggande land (114 möh) och jorden runt den grunda sjön Neusiedlersee är platt som en pannkaka. Sjön kan dock ge dimma på hösten och på så sätt ge upphov till botrytis som i sin tur ger ädelröta till druvorna.

Det finns möjlighet att besöka Sepp Moser i Rohrendorf precis öster om staden Krems. Det är öppet för besökare 10-12 och 14-17 må – fredag. Bäst är alltid att föranmäla besök.