Vicente Gandia

Vicente Gandia grundades 1885 i Valencia som ett handelshus för vin. Vicente var en visionär och entreprenör som såg möjligheter i den nya tidens anda. Phylloxeran – den fruktade lilla vinlusen – höll stora delar av Europa i ett järngrepp men Spanien var länge förskonat. Tidigt insåg Vincente vilka möjligheter det fanns för en export av lokala viner från Valencia-området. Framgången uteblev verkligen inte och snart byggde Vicente en bodega i Chiva, 30 km väster om Valencia. Bodegas Vicente Gandía är idag den största producenten i Valencia och bland de 15 största i hela Spanien.

Vingårdarna i Utiel är nästan helt ekologiskt odlade, av de 200 hektar som producerar druvor är tre fjärdedelar eko och resten är på god väg. Utiel anses vara ett paradis för ekologisk odling, torrt med en konstant vind som håller eventuell fukt på avstånd. Ingen röta och nästan inga skadeinsekter, de som finns hålls efter med naturliga motståndare, kan vara andra insekter eller fåglar.

Läs mer »

Basen är fortfarande viner från Valencia och Utiel-Requena, men entreprenörsandan verkar vara ärftlig i denna familj och fjärde generationen Gandia har nu dessutom produktion i Rias Baixas, Rioja, Rueda, Ribera del Duero och Priorat. Och naturligtvis Cava, all Cava kommer inte från Penedes, Valencia har en lång tradition av mousserande viner och El Miracle är idag ett av Sveriges mest populära mousserande viner.