Villa Maria

Villa Maria Estate är en enmans-show som utvecklats till Nya Zeelands mest kända och prisvinnande vinhus. 1961 lyckades den då 20-årige George Fistonich övertala sina föräldrar att ge honom några hektar mark. Redan året därpå släpper han sitt första vin och succén är ett faktum.

Idag är Villa Maria en av de stora spelarna från Nya Zeeland och fortfarande familjeägt. De äger nu vingårdar i fyra olika distrikt (Auckland, Gisbourne, Hawkes Bay och Marlborough), även i form av vinerierna Esk Valley, Vidal Estate och Te Awa, samtliga i Hawke´s Bay.

Läs mer »

George Fistonich är en vinpionjär i ordets rätta bemärkelse. Redan 1999 började han konvertera till ekologisk odling, och Villa Maria fick sin första certifiering 2007. I sin strävan efter högsta möjliga kvalitet tog han även beslutet 2001 att ersätta all kork med skruvkapsyl. ”Vi hade upp till 8% korkdefekt på våra viner och nära 30% av de äldre vinerna blev oxiderade. Det är inte acceptabelt att utsätta våra kunder för detta!”

Idag nästan alla av Nya Zeeländska viner förslutna med skruvkapsyl och deras framgång har fått många andra vinmakare att våga vägra kork.

2009 adlades George Fistonich till Sir George för sina insatser för landets vinindustri