CVNE- Viña Real

Viña Real

En del av C.V.N.E.
Compañia Vinicola del Norte de España (CVNE) grundades i slutet av 1800-talet i Haro i Rioja Alta (underregion till Rioja) av bröderna Eusebio och Raimundo. 140 år senare är CVNE ett av Riojas äldsta familjeägda, välkända och prisbelönta vinerier. Idag drivs företaget vidare i femte generationen av Victor Urrutia Abbara. Värt att nämna är att man under alla år enbart haft 12 chefsvinmakare, nuvarande chefsvinmakaren Maria Larrea har varit chefsvinmakare hos CVNE i snart 25 år!

Läs mer »

Likt Riojas utveckling har även CVNE utvecklats under åren. Genom ett kontinuerligt arbeta med att modernisera vinmakningstekniken med samtidig respekt för historien har man succesivt växt. Sedan start har man byggt upp fyra vinerier i Rioja, Monopole 1915, Viña Real 1920, Imperial 1920 och Viñedos del Contino 1973. Samtliga för att visa potentialen i Riojas olika områden och vinstilar.

 

Viña Real föddes ur Compañia Vinicola del Norte de España för 100 år sedan med fokus på att på ett varsamt sätt blanda innovation med den rika vintradition som finns i Rioja. Vinerna följer de traditionella stilarna från Crianza till Gran Reserva, samtidigt som de uppvisar den fruktdrivna stilen som Rioja Alavesa är känd för. I våra ögon semi-modernt, en fot i tradition och en fot i innovation.

De första vingårdarna planterades i hjärtat av Rioja Alavesa i Campino Real i Rioja Alavesa. Idag sträcker vingårdarna sig böljande ner mot floden Ebro. I mitten av vingårdarna finner man det moderna vineriet som invigdes 2004 av Kung Juan Carlos I av Spanien. Vineriet var då ett av de modernaste i världen.

Vineriet är designat av den franska arkitekten Philippe Mazières och ser ut som ett ekfat och är byggt av rött cederträ som sträcker sig upp över vingårdarna. Design är inte bara en utsida utan vineriet är modernt designat rakt igenom med där man använder sig av gravitation istället för av pumpar. Allt för en varsam vinifiering som är skonsamt mot vinet.

 

Rioja är ett av världens mest kända vinområden med ett rikt arv att förvalta samt ständigt i utveckling. Vinodling och vintillverkning i området kan spåras tillbaka till romerska rikets dagar. Rioja var sedan länge känt för viner av hög kvalité men det stora genombrottet skulle dröja fram till slutet av 1700-talet. 1789 instiftades ”Real Junta de Cosecheros” (fritt översatt ”den kungliga vinmakarstyrelsen”). Målet var att marknadsföra regionens viner där man bland annat byggde upp och renoverade vägarna som sammanknöt regionen med hamnarna vilket underlättade exporten.

En annan viktig händelse var att när vinlusen började härja i Frankrike i mitten på 1800-talet och slog ut större delen av vingårdarna. Nu sökte sig franska kunniga vinbönder sig till bland annat Rioja och tog med sig moderna vinmakningsmetoder däribland fatlagringstekniken. Just det sistnämnda har synonymt med vinstilen i Rioja. Det är nämligen få vinområden där vinerna klassas efter minsta tid på vinet ska lagras på ekfat. Vinlagen i Rioja uppdaterades så sent som 2019 där man bland annat korrigerade minsta fat och flasklagringen för nedan nämnda klasser. Dessutom infördes möjligheten till bland annat vingårdsbetäcknade (Viñedo Singulares) viner samt underregionsbetäcknade viner (Vinos de Zonas).

Crianza (minst 1 år varav minst 6 månader på fat & 6 månader på flaska).
Reserva (minst 3 år varav minst 2 år på fat & minst 6 månader på flaska).
Gran Reserva (minst 5 år varav minst 2 år på fat & minst 2 år på flaska).
Denna klassifikation uppdaterades så sent som 2019.