Resetips – Montefalco Umbriens balkong

Gillar du salami, tryffel, kraftiga rödviner och grönsaker som zucchiniblomma, och vildsparris. Då ska du fortsätta läsa här och fundera på att styra sommarsemestern till Umbrien. Umbrien ligger inklämt mellan Toscana och Marche, eller mitt emellan Rom och San Marino om man hellre vill. Umbrien är nästan synonymt med mat-rörelsen Slow Food och utan havskust är det långt mindre exploaterat än grannen Toscana.

Visst är det lätt att dra liknelser till Toscana men allt känns på något vis mer äkta i Umbrien, något mindre slipat. Den fotbollsintresserade är bekant med Perugia och den teologi-intresserade känner till den Helige Franciscus födelseort Assisi med det ursprungliga franciskanerklostret, i övrigt är den genomsnittliga svenskens kännedom om området svag.

Strax söder om regionens mittpunkt hittar vi den lilla pärlan Montefalco, Ringhiera del Umbria; Umbriens balkong. Staden kallas så för den vackra utsikten över stora delar av centrala Umbrien. Den lilla byn med blott 5000 invånare rymmer ungefär en backe upp till ett torg och en backe ned på andra sidan. Ringmuren som omsluter den innersta stadskärnan mäter ganska precis en kilometer och därinne ryms det som behövs, några restauranger, några vinbarer, något hotell, oändligt med vackra byggnader, vänskapliga människor och italiensk charm som ännu inte blivit uttröttad av turism.

Utanför stadsmuren finns vingårdarna och olivlunderna som gör att staden går under namnet Cittá del Vino, Cittá del Olio di Olive (Vinstaden, Olivoljestaden). Flera av vingårdarna har så kallade Agriturismon, lantliga boenden erbjuder den optimala avkopplingen. Ett sådant är Casale Satriano som hör till vinproducenten Antonelli San Marco. Det ligger ganska precis 4 km utanför murarna och erbjuder en härlig vistelse för hela familjen. Casale Satriano har 6 lägenheter och ett dubbelrum utan kök. Lägenheterna har varierande storlek men den största rymmer 7 personer och har två badrum. Dagarna flyger lätt bort med vinprovning på det närbelägna vineriet, en promenad eller joggingtur i den varierande skogsterrängen som hör till gården, eller hela dagen vid poolen. Till middagen då du kanske inhandlat en bistecca fiorentina hos den numera 8-fingrade slaktaren på Conad i Bastardo, eldar man på grillen medan det är tillräckligt ljust att titta på den hötorgskonst-vackra omgivningen. Till ett glas av Antonellis Sagrantino och kanske en liten slurk av den goda lokala grappan, fastnar man lätt där man sitter, går och lägger sig, tror att det var en dröm och vill göra samma sak en dag till.

Innanför stadsmurarna bekantar man sig snabbt med omgivningen men man dröjer gärna kvar på det vackra torget, i de små trånga gränderna eller på någon av huvudgatans serveringar. Äter sig mätt på tryffeläggröra, radicciholasagne och ostfyllda zucchiniblommor gör man med fördel på Enoteca l’Alchemista, mitt på stora torget. Den köttsvultne oroa sig icke utan styr kosan till Coccorone där man efter att inspekterat köttet får se det grillas över restaurangens öppna eld. Den något mindre hungern stillas med en prungande antipasti-tallrik hos Alvaro på Locanda del Falco.

Om inte lantluften eller de antika gränderna räcker för att stilla reslusten är Montefalco en utmärkt bas för kulturella utflykter. 3 mil bort ligger Assissi där man kan besöka det ursprungliga Franciskanerklostret, men räkna inte med att vara ensam. Varje år tar sig mellan 4 och 5 miljoner pilgrimmer till Helige Franciscus födelseby. Spoleto 3 mil åt ett annat håll är känt för sin 81 meter höga viadukt och det mäktiga palatset La Rocca. Bevagna, Trevi och Foligno är andra trevliga städer inom nära avstånd.

Så var det vinet. Det är kanske ändå vinet som gjort att flest hittat till Montefalco. Där odlas nämligen Sagrantino. En lokal druva som odlas i princip bara där och gjort sig känd för att vara världens mest tanninrika. Vinerna är utmärkta för lång lagring men nu för tiden görs de ofta tillgängliga redan vid ung ålder. Idag är merparten av vinerna torra men från början var det söta viner som dracks främst till påsk. 100% sagrantino kan göras till Sagrantino di Montefalco DOCG och blir ett kraftigt och stramt vin med smaker av mörka bär, röda frukter, körsbär, oregano, salvia och choklad. Vinernas kvalitet och storhet är enkla att jämföra med vin-celebriteter som Barolo, Barbaresco och Brunello di Montalcino. Missa inte heller de lokala vita vinerna på den nästan bortglömda druvsorten Trebbiano Spoletino.

Lämpligast tar man sig till Montefalco med bil. Det är ganska precis två timmars körning från flygplatsen i Rom som är vältrafikerad från Sverige. Det går också att flyga till den närmaste staden Perugia men antalet avgångar är begränsat. Ungefär 2 timmars körning är det också från Florens och Ancona.

Att boka Casale Satriano, se bilder och läsa mer om boendet kan man göra via http://www.satriano.it/en/