Riesling – Veckans Druvsort

Riesling från Tyskland ansågs under 1800-talet vara motsvarigheten till de röda vinerna från Bordeaux och på lyxhotellen kostade i början av 1900-talet riesling-viner uppemot det tredubbla mot de stora namnen från Bordeaux såsom Château Lafite och Margaux. På många stora tillställningar serverades tysk riesling så som på drottning Victoria av Storbritanniens bröllop 1840, öppnandet av Suezkanalen 1869 och Titanics vinlista delades jämt mellan tyska riesling-viner och fina viner från Bordeaux, Champagne och Madeira. Men saker och ting förändrades…

Världskrigen och efterkrigstiden påverkade Europas konsumtion och att välja tyska viner föll sig inte helt naturligt. Tyskland likt flera andra nationer led ekonomiskt av andra världskriget och då riesling är väldigt krävande övergav många odlare druvan till fördel för nya hybrider framtagna på universitetet i Geisenheim som med tidigare mognad, lättare hantering och större skördar gav en snabbare och större vinst.

1971 implementerades en ny vinlag i Tyskland, och denna var inte någon direkt hjälp för riesling. Utan krav på att specificera druvsort på etiketten eller något större krav på skördeuttag gav lagen snarare ett budskap om att ’odla så mycket du kan och försörj marknaden med medelmåttiga och dåliga viner i stor kvantitet’. För att täcka upp bristen av koncentration i vinerna tilläts tillsatts av sockervatten, vilket gjorde att för konsumenterna blev sötma ett signum för dålig kvalité.

Riesling fick länge leva med att vara en undervärderad druvsort och led av ryktet att vara söta billiga viner, men återigen förändrades saker och idag anses den av många att kunna ta titeln som världens finaste druvsort, dels på grund av rankornas långa liv men också förmågan att förmedla karaktär från jordmånen utan att tappa sin egen typiska smakprofil.

Riesling anses bli bäst i svala klimat där druvorna mognar långsamt vilket ger rena aromatiska viner med hög syra, smak av gröna äpplen, citrus och vita persikor. Klassiska områden för druvan är Mosel, Rheingau, Rheinhessen och Pfalz i Tyskland, Wachau, Kremstal och Kamptal i Österike, Alsace i Frankrike, Clare och Eden Valley i Australien samt flera områden på Nya Zeeland.

Viner av riesling kan komma i många olika skepnader, från knastertorra viner till väldigt söta dessertviner men nästan alltid med hög syra som balanserar upp sötman. Tack vare den höga syran är riesling lagringsduglig, även för de enklare vinerna. Karaktären på ett moget riesling-vin går mot honung, petroleum och solmogen tropisk frukt.

Riesling tillskillnad från till exempel Chardonnay gynnas inte av vinmakningstekniker såsom malolaktisk jäsning (process där äppelsyra omvandlas till mjölksyra, vilket ger rundare karaktär) eller fatlagring utan har sin egen druvtypiska distinkta karaktär.

Priset på en flaska riesling är extremt varierande med ett spann från under 50 kronor till över 50’000 kronor för en flaska. Dyrast är vin med kvalitetsklassen Trockenbeerenausle (TBA) som är den högsta i Tyskland från vissa producenter. Dessa TBA-viner är tillverkade på druvor som blivit angripna av Botrytis Cinerea (ädelröta). Denna röta är ett önskat svampangrepp som sker under specifika omständigheter som bland annat dimmiga, fuktiga morgnar och varma eftermiddagar. Svampen angriper och bryter ner druvans vaxhölje och genom druvans andningshål tar den sig in suger ut vattnet från druvan vilket framförallt ökar koncentrationen av socker. Ädelrötan angriper sällan hela klasar och det är därför väldigt tidskrävande att skörda, då man ofta får skörda delar av klasen eller till och med enskilda druvor, ofta i flera omgångar.

Att äta något till riesling går alldeles utmärkt, och då riesling kan vara allt mellan torrt och sött, lätt och fyllig passar väldigt olika mat till.

Asiatiskt med lite hetta är en bra match mot viner med lite restsötma, skaldjur och elegant vit fisk är givet till knastertorr mineralrik riesling, kyckling och lax med en lite fylligare riesling. Avsluta middagen med en klassisk Crème Brûlée till den söta Beerenauslese, eller Trockenbeerenauslese.

Vintips

Jakob Jung, Rheingau, Tyskland

Familjen Jung har sedan 1799 odlat vin i byn Eltville i Rheingau som ligger drygt 40 minuter väster om Frankfurt. Dagens Jung d ä, Ludwig Jung, tog över driften 1974, bara 25 år gammal sedan hans far gått bort alldeles för tidigt. Han lämnade i sin tur över vinmakningen till sin yngste son Alexander Johannes 2007 även om Ludwig fortfarande sköter vinodlingarna.

Jakob Jung Erbach Hohenrain Riesling Alte Reben 2013 kommer från vingårdsläget Hohenrain, Alte Reben betyder ’gamla vinstockar’ vilket ger låg avkastning, detta innebär dels hög smakkoncentration men även att rötterna letat sig långt ner i marken, vilket ökar mineraliteten i vinerna. Hohenrain Riesling Alte Reben är ett smakrikt, aromatiskt vin med toner av exotisk frukt, honung, mineraler, kryddor och en stram syra. Ett måste för riesling-älskare.

Jakob Jung Erbach Hohenrain finns på Systembolagets beställningssortiment för 171 kr, artikelnummer 7451501.

Du kan läsa mer om producenten här 

Villa Maria, Nya Zeeland

1961 lyckades den då 20-årige George Fistonich övertala sina föräldrar att ge honom några hektar mark, varav ett halvt var planterat med vin. Redan året därpå släppte han sitt första vin, Villa Maria! Idag, drygt 50 år senare, är Villa Maria en av de stora spelarna från Nya Zeeland, fortfarande i familjen Fistonichs ägo och fortfarande med George vid rodret. Det som började som ett halvt hektar i Mangere utanför Auckland 1961 är nu landets största privata vingård med 250 anställda och vingårdar i fyra olika distrikt (Auckland, Gisbourne, Hawkes Bay och Marlborough).

Villa Maria Private Bin Riesling 2014 kommer från flera vingårdar i Marlborough, druvorna skörades tidigt morgon då det fortfarande är svalt vilket ger en härlig renhet i vinerna. Smaken är typisk för Nya Zeeländsk riesling med toner av lime, i smaken finns också grapefrukt, päron, persika och vita blommor. Smaken är lång med en härlig fräsch syra.

Villa Maria Private Bin Riesling finns på Systembolagets beställningssortiment för 109 kr, artikelnummer 84617

Läs mer om producenten här

KristofferKarm_blog2